Κόσμος

Φονική αντεπίθεση των Ουκρανών στο Μπέλγκοροντ – Δεν θα μείνει ατιμώρητη απαντά η Μόσχα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 111 τραυματίστηκαν από επίθεση στο Μπέλγκοροντ, ρωσική πόλη κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό. Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη μαζική ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία από την οποία σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι.

Σε εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του Ίντερνετ φαίνονται αυτοκίνητα να καίγονται, πολυκατοικίες με σπασμένα τζάμια και στήλες μαύρου καπνού πάνω από κτίρια. Για την επίθεση αυτή σε «συνοικίες κατοικιών» ενημερώθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι αυτή η φονική επίθεση στο Μπέλγκοροντ δεν θα μείνει «ατιμώρητη» και επέρριψε την ευθύνη στον ουκρανικό στρατό. Ανέφερε επίσης ότι αναχαίτισε δύο πυραύλους και «τις περισσότερες» από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πόλης.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, είχε αναφέρει το θάνατο δύο παιδιών από ουκρανικό πλήγμα στην περιφερειακή πρωτεύουσα. Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν αυτά τα θύματα περιλαμβάνονται στον απολογισμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ή αν πρόκειται για απώλειες από διαφορετικό πλήγμα. Το Μπέλγκοροντ βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων βορεία της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο, η οποία επλήγη σφοδρά χθες, Παρασκευή, από τις ρωσικές δυνάμεις.

Επίθεση, από την οποία σκοτώθηκε ένα εννιάχρονο παιδί, ανακοίνωσε και ο κυβερνήτης της ρωσικής μεθοριακής περιφέρειας του Μπριάνσκ, Αλεξάντρ Μπογκομάζ. Σύμφωνα με τον ίδιο επλήγησαν τα χωριά Κίστερ και Μπόρσεβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 13 πυραύλους πάνω από αυτήν την περιφέρεια. Ανακοίνωσε επίσης ότι συνολικά 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν στους τομείς του Μπριάνσκ, του Κουρσκ και του Ορέλ, βόρεια των ουκρανικών συνόρων, καθώς και στη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Κίεβο για τις ρωσικές κατηγορίες. Εντωμεταξύ, νέες έρευνες άρχισε σήμερα ο πολωνικός στρατός για την ανεύρεση στοιχείων σχετικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που παραβίασε την Παρασκευή τα σύνορα της χώρας και αποδόθηκε σε ρωσικό πύραυλο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη διοίκηση επιχειρήσεων του πολωνικού στρατού για χερσαία έρευνα στην περιφέρεια του Λούμπλιν, η οποία έχει ως στόχο «να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι κανένα στοιχείο του αντικειμένου δεν παραμένει στο πολωνικό έδαφος». Πολωνοί στρατιωτικοί ανακοίνωσαν χθες, ότι το αντικείμενο βγήκε από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, τρία λεπτά μετά την είσοδό του σε αυτόν από την πλευρά των συνόρων της με την Ουκρανία.

Χθες το βράδυ, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο στην Βαρσοβία για να ζητήσει εξηγήσεις. Εξερχόμενος, ωστόσο, ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν του παρασχέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και ότι απορρίφθηκε το αίτημά του «για μια τεκμηριωμένη απόδειξη των όσων αναφέρονταν στη διακοίνωση».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται απόψε στις 23:00 (ώρα Ελλάδας). Την ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι «η τρομοκρατική επίθεση στο Μπέλγκοροντ θα γίνει αντικείμενο των εργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Μόσχα φαίνεται πως απάντησε με επίθεση στο κέντρο της πόλης Χάρκιβ (Χάρκοβο), όπου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Ολεγκ Σινεχούμποφ, έπληξε μη στρατιωτικούς στόχους. Κατά τον ίδιο στοχοθετήθηκαν ένα ιατρικό ίδρυμα, συγκροτήματα κατοικιών και άλλοι μη στρατιωτικοί στόχοι, από τους οποίους τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago