Κόσμος

Δυτικές αντιδράσεις για τις ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία

Τις αντιδράσεις πολλών δυτικών χωρών προκάλεσε το νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία εναντίον των μεγαλύτερων πόλεων της Ουκρανίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη σε έκταση από την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρί Κοστίν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερους από 150 πυραύλους και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Τα ρωσικά πλήγματα δείχνουν «την τρομερή πραγματικότητα» που βιώνει η Ουκρανία ανέφερε η συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη χώρα, Ντενίζ Μπράουν. «Σήμερα η Ρωσία χρησιμοποίησε σχεδόν όλα τα είδη όπλων του οπλοστασίου της» ήταν το σχόλιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του επίσης στο X. «Καιρό έχουμε να δούμε τόσο κόκκινο στις οθόνες μας» σημείωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αρχικά κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και ακολούθησε επίθεση με πυραύλους.

Η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση, μία από τις μεγαλύτερες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, απέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή με τη Μόσχα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παραλλήλως κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «δεν εξετάζει κανένα άλλο σενάριο πέραν της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας».

«Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί» αντέτεινε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερες από 50 επιθέσεις αυτήν την εβδομάδα, ανάμεσά τους και μία ευρεία επίθεση σε  εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, αποθήκες πυρομαχικών και σημεία ανάπτυξης Ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων.

Η Ουκρανία «έχει ανάγκη από πόρους τώρα» για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σχολίασε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο. Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει από το κογκρέσο, το οποίο πλέον είναι κλειστό λόγω των εορτών, την πρόσθετη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, εξαιτίας του μπλόκου των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το νέο κύμα των ρωσικών επιδρομών δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ζητώντας στήριξη του Κιέβου «για όσο χρειαστεί». Για «στρατηγική τρόμου που έχει σκοπό να καταστρέψει ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας σθεναρά τις επιθέσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το Παρίσι «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να της παρέχει την απαραίτητη βοήθεια, ώστε να της επιτρέψει να ασκήσει τη νόμιμη άμυνά της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της».

Για «άνανδρα και τυφλά χτυπήματα που έπληξαν σχολεία, έναν σταθμό μετρό και ένα νοσοκομείο και προκάλεσαν τουλάχιστον δεκαέξι θανάτους» μίλησε ο  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ «θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία, για όσο χρειαστεί».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago