Κόσμος

Αμερικανικές κυρώσεις στους Χούθι – Συνεχίζεται ο «πόλεμος των drones» στην Ερυθρά

Νέες επιθέσεις καταγράφηκαν την Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να ανακοινώνει την κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) «κανένα από τα 18 πλοία, τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», ζητώντας τον τερματισμό των βομβαρδισμών και των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Αμερικανοί περιπολούν σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα θαλάσσια περιοχή μαζί με άλλες χώρες και, προσφάτως, προχώρησαν στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού για την προστασία εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ. Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε, οι Χούθι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους, ενώ αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία έχουν αποτρέψει πολλές από αυτές, καταρρίπτοντας πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από την Υεμένη.

Η Ουάσιγκτον προχώρησε την Πέμπτη και σε μια σειρά κυρώσεων που βάζουν στο στόχαστρο τη χρηματοδότηση των Χούθι, εστιάζοντας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Υεμένη και στην Τουρκία, τα οποία κατά την αμερικανική κυβέρνηση ενέχονται στη ροή πόρων προς τους σιίτες αντάρτες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί ευθέως το Ιράν ότι υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται και διαβεβαιώνει πάγια ότι δεν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στους υεμενίτες αντάρτες. Οι Χούθι πάντως εντάσσονται στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μαζί με το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, την παλαιστινιακή Χαμάς και σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago