Ραγδαία επιδείνωση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καταγγέλλει τη «ραγδαία», όπως τη χαρακτηρίζει, επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Παραλλήλως, ο διεθνής Οργανισμός καλεί τις ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στη βία εναντίον του εκεί παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) αναφέρεται ότι 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα. Αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότεροι σκοτωμοί στη Δυτική Όχθη συνέβησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ή σε αντιπαραθέσεις με αυτές. Τουλάχιστον 105 θάνατοι αποδίδονται σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς και πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση.

H εκπρόσωπος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ταλ Χάινριχ, χαρακτήρισε «γελοία» την έκθεση, τονίζοντας ότι υποτιμά εντελώς τις μεγάλες απειλές ασφαλείας για τους Ισραηλινούς που αναδύονται από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια», αναφερόμενη στη Δυτικη Όχθη με τα εβραϊκά, βιβλικά ονόματά τους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει εκατοντάδες «υπόπτους για τρομοκρατία» σε αυτή την περιοχή και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν για να διατηρηθεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η προσφυγή σε αχρείαστη ή δυσανάλογη βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη είναι «εξαιρετικά προβληματική» και κάλεσε το Ισραήλ να λάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να θέσει τέλος στη βία των εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού. Ζήτησε ειδικότερα από το Τελ Αβίβ «να ερευνήσει όλα τα επεισόδια βίας από εποίκους και από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων».

Το γραφείο του (OHCHR) ανέφερε μάλιστα ότι κατέγραψε μαζικές αυθαίρετες και παράνομες κρατήσεις, καθώς και περιπτώσεις καταγεγραμμένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων. Υπογράμμισε επίσης ότι περίπου 4.785 Παλαιστίνιοι κρατούνταν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. «Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία», ανέφερε το OHCHR.

Τρομοκρατική οργάνωση και τα γραφεία συναλλάγματος

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι επιχειρεί εναντίον φερόμενων ως μαχητών στη Δυτική Όχθη και ότι έχει ξεκινήσει έρευνες για ενδεχόμενη κακομεταχείριση κρατουμένων. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται, πλέον και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, μετά την εντολή του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος τα κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι μεταφέρουν κεφάλαια στη Χαμάς και στον Ισλαμικό Τζιχάντ. Σε μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων στη Ραμάλα ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 14 τραυματίστηκαν, οι τέσσερις από σφαίρες, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τον στρατό “στα σπίτια τους”, ενώ ο ισραηλινός στρατός κατάσχεσε 10 εκατομμύρια σεκέλ” (περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ) σε γραφεία συναλλάγματος σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η Δυτική Όχθη βίωνε ήδη τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών πριν την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όμως οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί απότομα, αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα. Τουλάχιστον 314 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από στρατιώτες και σε ορισμένες περιπτώσεις από Ισραηλινούς εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago