Κόσμος

Σε εξέλιξη χερσαία επιχείρηση και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν σήμερα εις βάθος στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας έπειτα από ημέρες αδιάκοπων βομβαρδισμών που ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες ήδη εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων σε μια νέα έξοδο. Παλαιστίνιος δημοσιογράφος ανάρτησε εικόνες που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης κοντά σε τέμενος σε περιοχή με κτήρια της Μπουρέιτζ.

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τον χερσαίο πόλεμό του στη Γάζα ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα παρά τις δημόσιες εκκλήσεις από τον πιο στενό σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να περιορίσει την εκστρατεία του τις τελευταίες εβδομάδες του 2023. Το κύριο επίκεντρο των μαχών είναι τώρα σε περιοχές νότια των υγροτόπων που διχοτομούν τη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί, οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους αμάχους, τις τελευταίες ημέρες, να εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς προωθούνται τα άρματα μάχης τους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν σήμερα από τις περιοχές Νουσέιρατ, Μπουρέιτζ και Μαγκάζι και κατευθύνθηκαν νότια ή δυτικά, προς την ήδη επιβαρυμένη πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, κατά μήκος της μεσογειακής ακτής. Το ανατολικό τμήμα της Μπουρέιτζ ήταν το πρωί της Πέμπτης θέατρο σφοδρών μαχών, με ισραηλινά άρματα μάχης να πιέζουν από βόρεια και ανατολικά, όπως δήλωσαν κάτοικοι και μαχητές. «Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, γυναίκες με μωρά, ανάπηροι και ηλικιωμένοι, δεν έχουν που να πάνε» ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η UNRWA, η κύρια οργάνωση του ΟΗΕ που λειτουργεί στη Γάζα.

Νοτιότερα, η Χαν Γιούνις, η κύρια πόλη στο νότιο τμήμα, όπου προωθήθηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις αυτό τον μήνα, δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς, το πρωί της Πέμπτης, από πολεμικά αεροσκάφη και άρματα μάχης κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άμαλ, δυτικά των ισραηλινών θέσεων.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, που διοικεί το νοσοκομείο και έχει τα κεντρικά γραφεία της εκεί κοντά, ανέφερε ότι δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού, του τρίτου που στοχοθέτησε την περιοχή, σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας. Κάτοικοι και εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει εκεί φοβούνται μια νέα χερσαία επίθεση και υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προκαλέσουν μια νέα έξοδο. Ουσιαστικά όλοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν εκδιωχθεί τουλάχιστον μία φορά από τα σπίτια τους και πολλοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν αρκετές φορές.

Παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 210 ανθρώπων από ισραηλινά πλήγματα τις προηγούμενες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 21.320 νεκρούς, περίπου δηλαδή στο 1% του πληθυσμού του θύλακα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν θαφτεί ή χαθεί κάτω από ερείπια. Το Ισραήλ ανέφερε από την πλευρά του ότι άλλοι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της χερσαίας επιχείρησης στους 169.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago