Κόσμος

Στο κόκκινο οι σχέσεις Τεχεράνης-Τελ Αβίβ – Οργή στην κηδεία του ταξίαρχου Μουσαβί

Με «απευθείας ενέργειες» και άλλες επιθέσεις «από το μέτωπο της αντίστασης» κατά του Ισραήλ απείλησε, χθες το Ιράν το, με αφορμή τον θάνατο του υψηλόβαθμου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, Ραζί Μουσαβί, σε πλήγμα στη Συρία, την περασμένη Δευτέρα. Η Τεχεράνη αποδίδει το χτύπημα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, ενώ το Ισραήλ, δεν σχολιάζει άμεσα, αλλά ούτε διαψεύδει.

«Δεν θα σχολιάσουμε τις διάφορες ενέργειές μας. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ εργάζονται από κοινού με άλλες υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη τη Μέση Ανατολή, εντός των συνόρων του ισραηλινού κράτους και γύρω από τα σύνορα» είπε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Χέρζι Χαλεβί, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το πλήγμα αυτό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο στρατός κάνει «ό,τι χρειάζεται για να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τη χώρα και πως «είμαστε πρόθυμοι να πάμε μακριά».

Σήμερα, παρουσία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, στην Τεχεράνη, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ». Ο Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής στο ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, αποκαλώντας τον «μάρτυρα» και εκθειάζοντας τον «ακούραστο», όπως είπε, αγώνα του.

Παρών ήταν και ο επικεφαλής της διοίκησης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος μίλησε για έναν από τους πιο αποτελεσματικούς διοικητές του μετώπου αντίστασης και ορκίστηκε εκδίκηση που «δεν θα είναι τίποτε λιγότερο από την απομάκρυνση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Ο ταξίαρχος Μουσαβί ήταν ένας σημαντικός διοικητής της Δύναμης Κοντς, που είναι η πτέρυγα ξένων επιχειρήσεων και η μονάδα των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης. Η σορός του Μουσαβί μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Συρία στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ στο Ιράκ, χθες Τετάρτη, προτού μεταφερθεί για ταφή στην Τεχεράνη.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν έχουν κλιμακώσει τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισραήλ, ενώ άλλες, ανάμεσά τους και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, επιτίθενται εναντίον αμερικανικών στόχων και συμφερόντων. Από την πλευρά του, το Ισραήλ διεξάγει συχνά επιθέσεις στη Συρία εναντίον στόχων που θεωρεί ότι συνδέονται με το Ιράν. Η  επιρροή της Τεχεράνης στη Συρία έχει αυξηθεί, άλλωστε, μετά την υποστήριξη του Ιράν στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία το 2011.

Ο Ιρανός ταξίαρχος Σαγέντ Ραζί Μουσαβί ήταν αρμόδιος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν και σκοτώθηκε σε επίθεση με τρεις πυραύλους στη συνοικία Σαγέντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου δρουν φιλοϊρανικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις που  στηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν άλλοι τρεις φιλοϊρανοί μαχητές, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ισραηλινοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους στόχευσαν την Δευτέρα και «δύο θέσεις φιλοϊρανών μαχητών κοντά στο κατεχόμενο Γκολάν», χωρίς όμως να υπάρξουν νεκροί ή τραυματίες. Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή έχουν τεθεί πάντως, και παραμένουν, σε κατάσταση συναγερμού μετά τον θάνατο του Μουσαβί. Ο ταξίαρχος ήταν άλλωστε «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί», του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago