Κόσμος

Τραγική η κατάσταση στη Γάζα – Κομμένες τηλεπικοινωνίες και βοήθεια με το σταγονόμετρο

Κομμένες ήταν έως νωρίς σήμερα το πρωί οι τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, διατάζοντας παραλλήλως μετακινήσεις αμάχων.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου το 85% του πληθυσμού, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η μικρή περιοχή γύρω από τη Ράφα, στην οποία έχει συμπιεστεί η πλειονότητα των αμάχων απειλείται από  λιμό και ασθένειες.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι παρέλαβε, χθες Τρίτη, 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και επτά νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα. Ωστόσο, ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στον θύλακα παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, όπως υπογραμμίζει, συνεχώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα περισσότερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αριθμό των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών, τους οποίος οι ομάδες του συνάντησαν σε νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος τάχθηκε υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της αποστολής τροφίμων και νερού, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας» και κάλεσε τον στρατό να κάνει «διάκριση» μεταξύ των πολιτών και των μαχητών. «Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι τελευταίοι σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν, αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο νότιο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν προς το κέντρο της Γάζας και προς το Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σεϊφ Μαγκάνγκο, σε ένα δελτίο τύπου.

Εντωμεταξύ, μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα», ο ΟΗΕ ονόμασε, χθες Τρίτη,  την απερχόμενη ολλανδή υπουργό, Σίγκριντ Κάαχ, συντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για την μέχρι σήμερα υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο στην απερχόμενη κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, έργο της οποίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού, θα είναι «να διευκολύνει, να συντονίζει, να ελέγχει και να επαληθεύει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Στα καθήκοντα της Κάαγκ, η οποία θα αναλάβει στις 8 Ιανουαρίου, θα είναι και η «εφαρμογή ενός μηχανισμού για την επιτάχυνση των αποστολών» με τη μεσολάβηση κρατών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago