Κόσμος

Κλιμακώνεται η ένταση στη Δυτική Όχθη – Συνέλαβε Παλαιστίνια βουλευτή ο ισραηλινός στρατός

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σήμερα σε μια ευρείας έκτασης επιχείρηση συλλήψεων μελών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη και η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ.

Ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), η Τζαράρ, ηλικίας 60 ετών, συνελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν έφοδο στο σπίτι της στη Ραμάλα «σπάζοντας την πόρτα, στις 5 το πρωί», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της Γκασάν Τζαράρ.

Βουλευτίνα του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που έχει αναστείλει τις εργασίες του από το 2007, η Τζαράρ αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών σε ισραηλινή φυλακή. Είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2019 μετά τον θάνατο μιας 17χρονης Ισραηλινής, που είχε σκοτωθεί σε επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το PFLP αναφέρει ότι πολλά ηγετικά στελέχη του συνελήφθησαν κατά τη σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι «οι συλλήψεις αυτές δεν θα κάμψουν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε την Τζαράρ, την οποία παρουσίασε ως «την επικεφαλής του PFLP στη Δυτική Όχθη», προσθέτοντας ότι ήταν «καταζητούμενη για τρομοκρατία». Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις συλλήψεων στη Δυτική Όχθη από την 7η Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Σύλλογος Κρατουμένων, στο διάστημα αυτό, έχουν συλληφθεί στην Δυτική Όχθη περίπου 4.700 άτομα.

Νωρίτερα σήμερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο Παλαιστίνιοι, 17 και 31 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια εφόδου στον καταυλισμό προσφύγων του Φαουάρ στην περιοχή της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο  ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το συμβάν. Σημειώνεται ότι, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι από στρατιώτες, και σε ορισμένες περιπτώσεις από Ισραηλινούς εποίκους.

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού έρχεται την ώρα που συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις στην Αίγυπτο και το Κατάρ για μια νέα ανθρωπιστική παύση και ενώ πληθαίνουν οι διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου. Έρχεται όμως και την ώρα που κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην ευρύτερη περιοχή με τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τους Αμερικανούς να πλήττουν, στη Συρία και στο Ιράκ, στόχους που εκτιμούν ότι συνδέονται με το Ιράν.  

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago