Κόσμος

Στην τελική ευθεία βάζει η Άγκυρα την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Τι θα γίνει με τα F16

Συνεδριάζει από τις 3:00 μμ ώρα Τουρκίας (14:00 ώρα Ελλάδος) η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, και την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ψηφίσει υπέρ, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, θα αποφασίσουν για τη στάση τους λίγο πριν από την ψηφοφορία. Κατά αναμένεται να ψηφίσει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM).

Αν η 27μελής επιτροπή εγκρίνει το σχετικό πρωτόκολλο, το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν. Μιλώντας πάντως στον αγγλόφωνο ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Middle East Eye, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι «η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σταλεί την επόμενη (τρέχουσα) εβδομάδα για κοινοβουλευτική ψηφοφορία».

Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή μπορεί να συγκληθεί για να συζητήσει το πρωτόκολλο και θα μπορούσε να το εγκρίνει πριν το στείλει στην Ολομέλεια ως «χειρονομία καλής θέλησης». Δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να περιμένει περισσότερα από τη Στοκχόλμη, σε ό,τι αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά σχετικά με την καταστολή των μελών και των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK. Πρόσθεσε τέλος, ότι «κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά» αναμένεται πριν την τελική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί την Σουηδία ή τις ΗΠΑ.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του πάντως, ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Το Κογκρέσο έχει κλείσει, ωστόσο, για τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν με το νέο έτος. Την περασμένη εβδομάδα πάντως (21 Δεκεμβρίου) αξιωματούχοι από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Στην ανακοίνωση μάλιστα που είχε εκδώσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφερόταν, ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ προγραμματίστηκε και δεύτερη, στην Τουρκία, το επόμενο έτος.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago