Κόσμος

Τρία «προαπαιτούμενα» θέτει ο Νετανιάχου για ειρήνευση στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά μόνον όταν η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και η «παλαιστινιακή κοινωνία» «αποριζοσπαστικοποιηθεί». Αντιθέτως διαμήνυσε ότι θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έγιναν κατά την επιστροφή του από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου επισκέφθηκε ισραηλινούς στρατιώτες, και εν μέσω των συνεχιζόμενων διεθνών εκκλήσεων να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. «Δεν θα σταματήσουμε. Θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος» διαμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, μέσα από άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έθεσε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη.

«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας». Παραλλήλως απέκλεισε την ανάθεση της διακυβέρνησης του θύλακα στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία κατηγόρησε ότι «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», επανέλαβε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» αυτούς που θα φύγουν.

Στις δηλώσεις του Νετανιάχου αντέδρασε έντονα η Χαμάς, χαρακτηρίζοντας τις «γελοίο σχέδιο». Οι Παλαιστίνιοι «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας» τόνισε σε ανακοίνωσή της και σε εξοργισμένο τόνο η παλαιστινιακή οργάνωση.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς και ο σύμμαχός της Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ απέρριψαν χθες πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago