Κόσμος

Μονόδρομος, παρά τις μεγάλες διαφορές, μια νέα συμφωνία για τη Γάζα

Την ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες, αντιπροσωπεία της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ (PIJ), μιας ένοπλης οργάνωσης, σύμμαχο της Χαμάς, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας. Όπως δήλωσε στο Reuters ένα μέλος της οργάνωσης που έχει λάβει γνώση για τις συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στην εξεύρεση «τρόπων για τον τερματισμό της επιθετικότητας των Ισραηλινών» στη Γάζα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο ηγέτης της οργάνωσης, Ζιάντ αλ Ναχάλα, ενώ στο Κάιρο βρέθηκε και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν,  έχει απορρίψει, μέχρι σήμερα, το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας ανταλλαγής  ομήρων και κρατουμένων, εάν δεν σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και η Χαμάς, η οποία επίσης απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους ομήρους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει μεν ανοιχτή στην ιδέα να κηρυχθεί μια νέα ανθρωπιστική παύση πυρός, ωστόσο αποκλείει κάθε κατάπαυση, προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Χαμάς, όπως υποστηρίζει. Η Χαμάς, πάντως, και κυρίως ο στρατιωτικός της βραχίονας, οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, χαρακτηρίζουν ως «καταδικασμένο σε αποτυχία» αυτόν τον στόχο του Ισραήλ. Σχετική αναφορά έκανε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με ηχητικό μήνυμα και ο εκπρόσωπος των ταξιαρχιών, Αμπού Ουμπέιντα, επαναλαμβάνοντας παραλλήλως, ότι προϋπόθεση για να αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι είναι «να σταματήσει η επίθεση» του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του συζητά με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, τις άλλες δυο χώρες που μεσολαβούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Στη Ντόχα, την περασμένη Παρασκευή, ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος», μετά τις δυο συναντήσεις που είχε με τους καταριανούς μεσολαβητές. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί νέα φόρμουλα για την απελευθέρωση των ομήρων και ότι θα χρειαστεί μια ανθρωπιστική παύση όπως εκείνη της 24ης Νοεμβρίου. Επέμεινε, ωστόσο, ότι «πριν από αυτό και έπειτα από αυτό, θα παραμείνουμε (το Ισραήλ) δεσμευμένοι στην επίτευξη του μείζονα στόχου μας, που είναι να βάλουμε τέλος στην ύπαρξη της Χαμάς».

Συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, είχε, στο Αμπού Ντάμπι, και ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ (PLO), Χουσέιν αλ Σέιχ με στόχο να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ τόνισε μάλιστα ότι αποτελούν προτεραιότητα οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τη λύση των δύο κρατών. Σημειώνεται ότι τα Εμιράτα έχουν καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, αλλά και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, παρότι έχουν εξομαλύνει από το 2020 τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ισραήλ και Χαμάς διατηρούν μέχρι σήμερα τις διαφορές τους σε ότι αφορά μια νέα συμφωνία παύσης του πυρός στη Γάζα. Τα δύο μέρη παραμένουν αδιάλλακτα και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των μεσολαβητών. Πιέζονται, ωστόσο, από την διεθνή κοινότητα, αλλά και από τις εσωτερικές συνθήκες: ο Νετανιάχου από τις αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων και η Χαμάς από την καταστροφική σε ανθρωπιστικό επίπεδο κατάσταση στη Γάζα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη, αποτελεί πλέον μονόδρομο μια συμφωνία όπως εκείνη της 24ης Νοεμβρίου που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και να αποφυλακιστούν 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, αλλά και να περάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago