Κόσμος

Επίσημο το ισπανικό «όχι» στον συνασπισμό κατά των Χούθι

Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό, ο οποίος σχηματίστηκε για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θα εναντιωθεί στη συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αποστολής.

Μετά από αρκετές ημέρες δισταγμών και εμφανούς αμηχανίας, η ισπανική κυβέρνηση συμμαχίας (κεντροαριστερά/αριστερά) διευκρίνισε, με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ότι είναι αντίθετη στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη», η οποία από το 2008 μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας υπενθύμισε ότι η επιχείρηση «Αταλάντη» έχει περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον συμμετέχει μόνο μια χώρα (η Ισπανία), με μόλις ένα πλοίο (τη φρεγάτα Victoria). Παραλλήλως, προειδοποίησε ότι η αναζωπύρωση των πειρατειών στην περιοχή «απαιτεί» να γίνει η «μέγιστη επένδυση» στην αποστολή αυτή. Σημείωσε μάλιστα ότι «η φύση και οι σκοποί της αποστολής δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που φιλοδοξείται να επιτευχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, θεωρεί «απαραίτητο» να δημιουργηθεί «νέα και συγκεκριμένη» αποστολή, αφιερωμένη στην προστασία της θαλάσσιας κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Διευκρινίζει δε, ότι αυτή η ad hoc αποστολή θα πρέπει να έχει «πεδίο δράσης», «μέσα» και «στόχους», που θα «αποφασιστούν από τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ» και διαβεβαιώνει ότι «η Ισπανία δεν θα πρόβαλε αντίσταση με κανέναν τρόπο στη δημιουργία της».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, χθες Κυριακή, εκπρόσωπός του ισπανικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι η Ισπανία «δεν θα συμμετείχε» σε μια τέτοια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και αν αυτή αποφασιζόταν. Δεν εξήγησε πάντως τους λόγους της άρνησης της Μαδρίτης, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον κ. Σάντσεθ.

Σημειώνεται ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφερόταν ότι  κατά τη συνδιάλεξη Μπάιντεν-Σάντσεθ εκφράστηκε η καταδίκη από πλευράς Ουάσιγκτον και Μαδρίτης «των συνεχιζόμενων επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα». Ωστόσο, στη δική της ανακοίνωση για τη συνομιλία, η ισπανική κυβέρνηση δεν έκανε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Μέγιστη σύνεση» και εσωτερικές ισορροπίες

Την υψηλή εκτίμησή τους στην άρνηση της Ισπανίας «να αφεθεί να παρασυρθεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά ψέματα για το ζήτημα της ναυσιπλοΐας» εξέφρασαν οι Χούθι, δια του υφυπουργού τους επί των Εξωτερικών, Χουσέιν αλ Έζι.

Σημειώνεται, ότι η Ισπανία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, και προσωπικά ο Σάντσεθ υπήρξαν ιδιαιτέρως επικριτικοί προς το Ισραήλ όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα. Δημοσιεύματα πάντως στον κυριακάτικο Τύπο της Ισπανίας αποδίδουν την άρνηση της Μαδρίτης να συμμετάσχει στον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο Σάντσεθ συγκυβερνά με συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστερής παράταξης Sumar, η οποία είναι γενικώς εχθρική προς την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σε συνέντευξή της, μάλιστα,  σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, η επικεφαλής της Sumar, Γιολάντα Ντίας, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε άκρως «υποκριτική» τη σπουδή δυτικών χωρών να προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αντιπαραβάλλοντάς την με την αδυναμία τους να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγρία, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ισπανία δεν θα μετέχει «ποτέ» σε επιχείρηση που αποφασίζεται «μονομερώς» και ότι θα επιδείξει «τη μέγιστη σύνεση».

Και στο βάθος δυσφορία

Η ίδρυση του στρατιωτικού συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος  βαφτίστηκε «Φύλακας της Ευημερίας» (Prosperity Guardian) από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, φαίνεται πάντως ότι αποτελεί μία επιπλέον αιτία εντάσεων στις σχέσεις της Μαδρίτης με την Ουάσιγκτον. Σχέσεις, οι οποίες κλονίστηκαν πρόσφατα από μια υπόθεση κατασκοπείας, εξαιτίας της οποίας η Μαδρίτη απέλασε δύο Αμερικανούς που είχαν παρεισφρήσει στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες και είχαν στρατολογήσει πράκτορες του εθνικού κέντρου πληροφοριών (CNI).

Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε και το γεγονός ότι ο Όστιν αρχικά ανέφερε πως θα συμμετείχαν στον συνασπισμό αυτόν δέκα χώρες, ανάμεσά τους και η Ισπανία. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial και την εφημερίδα El País, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολύ έντονη δυσαρέσκεια στην ισπανική κυβέρνηση, επειδή  δεν είχε υπάρξει, προηγουμένως,  διαβούλευση μαζί της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ισπανικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι «η Ισπανία είναι και θα παραμείνει σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος» στις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, του NATO και του ΟΗΕ, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, πιστοποιούν «οι 3.000 άνδρες και γυναίκες των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων» που υπηρετούν το τρέχον διάστημα σε ειρηνευτικές αποστολές.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago