Κόσμος

Ο Χριστός σταμάτησε στη Ράφα: Πένθιμα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ – Χωρίς ανάπαυλα οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για ειρήνη, ανήμερα των Χριστουγέννων, και ενώ η Λωρίδα της Γάζας διανύει την 80η  ημέρα του πολέμου και έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς χωρίς ανάπαυλα. Οι άμαχοι, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονται στα όρια του λιμού, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια περνά από τη Ράφα με το σταγονόμετρο, ενώ έκλεισε μετά τον βομβαρδισμό του το δεύτερο πέρασμα στο Κερέμ Σαλόμ, το οποίο είχε ανοίξει για μόλις λίγες ημέρες.

Την ίδια ώρα στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη τα Χριστούγεννα είναι πένθιμα, καθώς η πόλη είναι φέτος άδεια από προσκυνητές, ενώ έχει ακυρωθεί, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων. Φέτος δεν στήθηκε ούτε φάτνη μπροστά από την Βασιλική της Γεννήσεως, όπου «η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα».

«Η καρδιά μας, σήμερα το βράδυ, είναι στη Βηθλεέμ, όπου ο Πρίγκιπας της ειρήνης απορρίπτεται και πάλι από την αποτυχημένη λογική του πολέμου, με την ένοπλη σύγκρουση που, ακόμα και σήμερα, Τον εμποδίζει να βρει θέση στον κόσμο» δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, χθες Κυριακή, στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να γυρίσουμε σελίδα» δήλωσε ο πατριάρχης των Λατίνων του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο οποίος πήγε για τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, με την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα, την κουφίγια, περασμένη στον λαιμό.

Εορταστικό δεν είναι το κλίμα ούτε στους δρόμους των πόλεων της Συρίας που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ οι μεγάλες εκκλησίες περιορίζονται σε δεήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις, στα νότια, όπου έχει συγκεντρωθεί η πλειονότητα των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων. Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί, τουλάχιστον 50, εξαπολύθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, την περασμένη νύχτα, και στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, μετά από ένα ιδιαιτέρως αιματηρό Σαββατοκύριακο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγκάζι. «Αυτό που συμβαίνει στο Μαγκάζι είναι μια σφαγή που διαπράττεται σε πυκνοκατοικημένη συνοικία» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Άσραφ αλ Κίντρα, ενώ η Χαμάς, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «φρικιαστική σφαγή» και χαρακτηρίζει την επίθεση «νέο έγκλημα πολέμου». Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν με ανεξάρτητο τρόπο, ενώ ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζονται αυτές οι αναφορές.

«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα στον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να μαχόμαστε» είπε χθες Κυριακή ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του ο Νετανιάχου επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου, λέγοντας ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τέρατα». «Αυτή είναι μάχη όχι μόνο του Ισραήλ εναντίον αυτών των βαρβάρων, αλλά επίσης μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας» πρόσθεσε.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 20.424 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάγκασε επίσης 1,9 εκατομμύρια κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, το 85% του πληθυσμού, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο περίπου δεκαπέντε στρατιωτικών του μέσα σε τρεις ημέρες, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των απωλειών του στους 154 νεκρούς από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί, πάντως, υποτιμημένο αυτόν τον αριθμό.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago