Κόσμος

Διχάζει το «αδύναμο» ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γάζα

Στο προσκήνιο έρχονται για άλλη μία φορά οι διαφορές προσέγγισης της κατάστασης στη Γάζα, ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, με αφορμή το χθεσινοβραδινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα ψήφισμα εξασθενημένο φανερά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προωθούσαν τα Εμιράτα, για το οποίο εκφράζονται ήδη αμφιβολίες για το πόσο λειτουργικό μπορεί να είναι επί του πεδίου.

Με την ανακοίνωση της υιοθέτησης του ψηφίσματος, το οποίο επιτεύχθηκε χάρη στην αποχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ το χαιρέτισε, κάνοντας λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επέμεινε βέβαια ταυτόχρονα ότι είναι ανάγκη να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός άμεσα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιθέτως η Χαμάς, την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, έκρινε την απόφαση «ανεπαρκή». Τόνισε μάλιστα ότι δεν «ανταποκρίνεται στην καταστροφική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η σιωνιστική πολεμική μηχανή», όπως αποκαλεί το Ισραήλ και τον ισραηλινό στρατό.

Στην ίδια ανακοίνωση, η παλαιστινιακή οργάνωση αναφέρεται στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτείων, τις προηγούμενες πέντε ημέρες, προκειμένου να αφαιρεθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «ουσία» του ψηφίσματος και να υιοθετηθεί αυτή η «αδύναμη» εκδοχή του. Σύμφωνα με την Χαμάς, το ψήφισμα «αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πολιορκημένο θύλακα, όχι όμως και σε κήρυξη «κατάπαυσης του πυρός», κάτι που απέρριπταν εξαρχής το  Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παροτρύνει, πάντως να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών», αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο με ευχή.

Την διάσταση αυτή επέκρινε εκ νέου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η βασική δυσκολία προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας είναι οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Πρόσφατοι βομβαρδισμοί οδήγησαν άλλωστε στο κλείσιμο του δεύτερου περάσματος, στο Κερέμ Σαλόμ, το οποίο είχε ανοίξει από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε ανοιχτό για μόλις λίγες ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια να μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας και να μην μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την απειλή του λιμού, όπως έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ο ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να έχει τον πλήρη έλεγχο των φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς κατέστησαν άκαρπες οι προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή η διαδικασία να περάσει στον πλήρη έλεγχο του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του. Παραλλήλως, τόσο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, πριν την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, όσο και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στηλίτευσαν την «ανικανότητα» των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τη διανομή βοήθειας. Μάλιστα, ο Έλι Κόεν επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα φτάσει στα χέρια της Χαμάς, δικαιολογώντας έτσι το ότι το Ισραήλ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των φορτίων.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago