Κόσμος

Νέα αναβολή για σήμερα στην έκδοση ψηφίσματος για τη Γάζα

Η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού ενόψει ψηφοφορίας για την έκδοση ψηφίσματος για τη Γάζα συνεχιζόταν χθες Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο η ψηφοφορία αναβλήθηκε και πάλι για αργότερα σήμερα. Παρότι η πλέον πρόσφατη εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος έχει ρίξει τους τόνους και τις απαιτήσεις από το Ισραήλ, καθώς καλεί απλά να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια συμφωνία δεν κατέστη δυνατή.

Νωρίτερα χθες, εκφράζονταν πάντως ελπίδες πως θα κατορθωνόταν να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της ημέρας (σ.σ. έως τις 07:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) επί της νέας εκδοχής του κειμένου, το οποίο δεν καλεί πλέον για «επείγουσα παύση των εχθροπραξιών», προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό, ωστόσο δεν συνέβη και, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Ρόιτερς, η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο πρακτορείο, η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «μπορεί» εντέλει να στηρίξει το κείμενο.

Η ψηφοφορία προβλεπόταν, αρχικά, να γίνει την περασμένη Δευτέρα, αναβλήθηκε όμως τέσσερις φορές. Την Τετάρτη η αναβολή έγινε κατόπιν αξίωσης των ΗΠΑ, οι οποίες πρόβαλαν το βέτο τους την 8η Δεκεμβρίου, απορρίπτοντας  προηγούμενο σχέδιο απόφασης, που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η πρεσβευτής των ΗΑΕ στον ΟΗΕ, Λάνα Ζακί Νουσέιμπα, διαβεβαίωνε ότι το χάσμα «μειώθηκε», ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κίρμπι, δήλωνε από την Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ είναι σε συνεργασία με τους εταίρους στον ΟΗΕ «για την απόφαση και το περιεχόμενό της».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δέχεται έντονες επικρίσεις από όλες τις πλευρές για την αδυναμία του να δράσει αποτελεσματικά. Έσπασε άλλωστε την σιωπή του, μόλις στις 15 Νοεμβρίου, αφού δηλαδή είχε περάσει περισσότερο από ένας μήνας από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Με το πρώτο ψήφισμα καλούσε μάλιστα απλώς σε «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών. Στη συνέχεια, μέσα σε δυο μήνες, απορρίφθηκαν άλλα πέντε σχέδια απόφασης, τα δύο εξαιτίας αμερικανικών βέτο, με πιο πρόσφατο αυτό της 8ης Δεκεμβρίου.

Η νέα εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος

Παρά τις πιέσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, και τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον κίνδυνο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να υποστούν λιμό, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξακολουθούν να αναλώνονται στην προσπάθεια να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός νέου βέτο.

Στο νέο σχέδιο ψηφίσματος απαλείφθηκε, μετά από αμερικανικές πιέσεις, η διατύπωση για «επείγουσα και διαρκή παύση των εχθροπραξιών», όπως και η λιγότερο πιεστική φράση περί «επείγουσας αναστολής των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το κείμενο που υπήρχε στο τραπέζι, το βράδυ της Πέμπτης, καλεί απλώς να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να επιτραπεί άμεσα η ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια και για «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών».

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών περιστρέφονταν γύρω από το αίτημα να δημιουργηθεί μηχανισμός επιτήρησης της διανομής βοήθειας, υπό την «αποκλειστική» ευθύνη του ΟΗΕ. Το αίτημα αυτό τέθηκε για να είναι εγγυημένη η «ανθρωπιστική» φύση των παραδόσεων βοήθειας και να καμφθούν οι επιφυλάξεις του Ισραήλ και συμμάχων του, που υποστηρίζουν ότι η βοήθεια μπορεί να καταλήξει στη Χαμάς.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε, ωστόσο, και στη δημιουργία μηχανισμού επιτήρησης, καθώς θέλει να κάνει ελέγχους στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια. Έτσι, η αναφορά σε «αποκλειστικό» έλεγχο του ΟΗΕ διαγράφτηκε από την τελευταία εκδοχή του σχεδίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Τέλος, από το νέο σχέδιο απουσιάζει και πάλι η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και μια ονομαστική αναφορά στην παλαιστινιακή οργάνωση, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago