Κόσμος

Υποχρεωτική αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις προβλέπει το νέο Σύμφωνο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε μια  συμφωνία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία σε πέντε κανονισμούς της ΕΕ που καθορίζουν τον τρόπο κοινής διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Με τους ίδιους κανόνες ρυθμίζονται επίσης ο τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και η ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.

Για μία «πραγματικά ιστορική ημέρα» μίλησε μετά την επίτευξη της συμφωνίας η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα, τονίζοντας ότι υλοποιήθηκε το «Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πιθανόν το πιο σημαντικό νομοθετικό πακέτο αυτής της νομοθετικής περιόδου». Σύμφωνα με την ίδια, η Ευρώπη θα αποκτήσει τώρα ένα «ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι το ίδιο σε όλα τα κράτη μέλη». Διευκρινίζοντας, ανέφερε μάλιστα ότι το πλαίσιο που θεσπίζεται είναι «λειτουργικό και προστατεύει, μια προσέγγιση ανθρώπινη και δίκαιη για όσους αναζητούν προστασία, σταθερή για όσους δεν είναι επιλέξιμοι για προστασία και ισχυρή για εκείνους που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους».

Στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι ο νέος κανονισμός διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ, όταν αναγνωρίζεται ότι βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Επιτρέπει δηλαδή σε άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς στο κράτος που δέχεται την πίεση. Το κείμενο καθορίζει επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μιας ξαφνικής αύξησης των αφίξεων, ο κανονισμός θεσπίζει έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης, καθώς και τα μέτρα για την υποστήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν μια εξαιρετική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Οι κανόνες καλύπτουν επίσης την εργαλειοποίηση των μεταναστών, δηλαδή όταν οι μετανάστες χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες ή εχθρικούς μη κρατικούς φορείς για να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ. Προβλέπεται μάλιστα πιθανή προσωρινή παρέκκλιση από τις τυπικές διαδικασίες ασύλου.

Η διαδικασία για το Άσυλο

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην ΕΕ θα υπόκεινται σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, συλλογής βιομετρικών δεδομένων, ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για έως και επτά ημέρες. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές ανάγκες των παιδιών αναφέρεται ότι  θα λαμβάνονται υπόψη και ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Παραλλήλως, ο κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου θεσπίζει μια κοινή διαδικασία σε ολόκληρη την ΕΕ για τη χορήγηση και την απόσυρση της διεθνούς προστασίας, αντικαθιστώντας αρκετές από τις εθνικές διαδικασίες. Η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου θα πρέπει να είναι ταχύτερη, έως έξι μήνες για μια πρώτη απόφαση, και με μικρότερα όρια για προδήλως αβάσιμες ή απαράδεκτες αιτήσεις, ενώ θα γίνεται στα σύνορα της ΕΕ.

Τέλος, η μεταρρύθμιση του Eurodac αποσκοπεί στο να γίνει πιο αποτελεσματικός ο εντοπισμός όσων φτάνουν στην επικράτεια της ΕΕ, προσθέτοντας εικόνες προσώπου στα δακτυλικά αποτυπώματα, διάταξη στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά από έξι ετών. Οι αρχές θα μπορούν επίσης να καταγράφουν, αν κάποιος μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια, καθώς και αν το άτομο είναι βίαιο ή παράνομα οπλισμένο.

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επισήμως από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πριν καταστεί νόμος, ενώ όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο πριν τις ευρωκελογές του 2024.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago