Πολιτική

Πολιτικές φωτιές άναψε η τροπολογία για τη δημοτική εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της νεοκλεγμένης Δημοτικής Αρχής και παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων προκαλεί η κατάθεση τροπολογίας για τη δημοτική εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Όπως καταγγέλλουν με την τροπολογία, η κυβέρνηση πετά ουσιαστικά τον Δήμο Αθηναίων έξω από την εν λόγω εταιρεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την κατάθεση της τροπολογίας με την αλλαγή Δημοτικής Αρχής στην Αθήνα και παραπέμπει σε ανάρτηση του νεοκλεγέντα Δημάρχου Χάρη Δούκα. «Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε… / X», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στη Βουλή και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ως «καθεστωτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση, που αμφισβητεί τη δημοκρατική επιλογή των Αθηναίων πολιτών». Διερωτήθηκε μάλιστα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «πού θα φτάσει ο δημοκρατικός σας κατήφορος;» και απέδωσε «ύποπτα κίνητρα» στη νομοθετική πρωτοβουλία, συνδυάζοντάς την με διαχειριστικά θέματα, σχετικά με τη Διπλή Ανάπλαση. Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης μίλησε για αδικαιολόγητη καχυποψία, προσθέτοντας ότι δεν διαφοροποιείται ο οικονομικός έλεγχος, καθώς αυτός παραμένει στο Δημόσιο με βάση το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών.

Ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας και ο «μπάρμπας στην κορώνη»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για προσβολή για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων και τη λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Αθήνας, οι οποίοι, όπως τόνισε, ψήφισαν αλλαγή σελίδας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, τονίζοντας: «Επειδή ο νέος Δήμαρχος δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και το Μάξιμου, εκδικείστε τους πολίτες, είναι ντροπή σας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διερωτήθηκε «τί φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και τρεις ημέρες πριν την ορκωμοσία του κ. Δούκα, φέρνει αυτή τη ντροπιαστική ρύθμιση», ενώ συσχέτισε τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας με την εξαγγελία του κ. Δούκα για έλεγχο σε έργα της Ανάπλασης Α.Ε., ανάμεσά τους και έργα της «Διπλής Ανάπλασης».

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός του κ. Ανδρουλάκη πως η ρύθμιση αυτή γίνεται σκοπίμως για να μην ασκήσει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος, θα είχε βάση αν δεν άλλαζε ο σκοπός και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της εταιρείας. Πρόσθεσε δε επ’ αυτού, ότι η εν λόγω εταιρία θα έχει πλέον την ευθύνη των αστικών αναπλάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Ανταπαντώντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την απορία, πώς ο Δήμαρχος Αθηναίων βγαίνει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανάπλασης Α.Ε., όταν η εταιρεία “τρέχει” έργα ύψους 45εκατ. ευρώ που αφορούν την πρωτεύουσα.

Τι απαντά ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Απαντώντας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago