Πολιτική

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωστρέφειας παρουσία του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη και της ΓΓ ΔΟΣΕ Μάιρας Μυρογιάννη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας,  στο ΕΒΕΑ, “Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κων/νος Μίχαλος”, έπειτα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρας Μυρογιάννη και παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Εξωστρέφειας στην προώθηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και των εποπτευόμενων φορέων του, Enterprise Greece και Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων, με τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Ακόμη, ευχαρίστησε τους φορείς για τη συνεισφορά τους στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) και τη στήριξή τους στη διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων επιχειρηματιών. Τόνισε, επίσης, ότι η επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και η αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ). Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει επιχειρηματικές αποστολές με στρατηγική στόχευση σε αναδυόμενους κλάδους, όπως καινοτομία, τεχνολογία, αγροδιατροφή, στην Ινδία και την Ινδονησία εντός του 2024.

Η κυρία Μυρογιάννη στην ομιλία της ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και παραγωγικών φορέων για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσα από συνεκτίμηση των διαμορφούμενων συνθηκών και σχεδιασμό κοινών δράσεων. “Αναμφισβήτητα, η θέση της Ελλάδας διεθνώς έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πολλαπλές παγκόσμιες προκλήσεις μας καλούν να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να θωρακίσουμε την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα”, τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το 2022 τόσο στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όσο και στις ελληνικές εξαγωγές. Το 2023, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τις παγκόσμιες προκλήσεις, επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας. Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις όπως, ενδεικτικά, η ενίσχυση των δομών εξωστρέφειας και το έργο ψηφιοποίησης του Δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε η κυρία Μυρογιάννη.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, επιβεβαίωσε την ανάγκη για εξειδικευμένη προβολή της παραγωγικής βάσης, του εξαγωγικού δυναμικού και του τουριστικού προϊόντος των Περιφερειών, καθώς και την επιμόρφωση των τοπικών εν δυνάμει εξαγωγικών επιχειρήσεων. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις του α’ τριμήνου 2024, που περιλαμβάνουν συμμετοχή στις σημαντικότερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε αγορές-στόχους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων που είναι μέλη του Συμβουλίου Εξωστρέφειας. Μεταξύ αυτών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ).

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago