Πολιτική

«Η Αυγή»: Εξυγίανση με απολύσεις και με ανοιχτό το καθημερινό φύλλο αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με ανοιχτό το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Η Αυγή», και με την εξουσιοδότηση στη διοίκηση της εφημερίδας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και αν είναι (βλέπε και απολύσεις) , το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε στη λύση αυτή προκειμένου για να κρατηθεί «ζωντανή» η εφημερίδα .Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κουμουνδούρου κράτησε τις εσωκομματικές ισορροπίες διαψεύδοντας όλες τις πληροφορίες που ήθελαν να προχωρά σε αναστολή του με ομόφωνη μάλιστα απόφαση.

Ομόφωνη απόφαση για εξυγίανση

Οι επικεφαλής του διοικητικού σχήματος της «Αυγής» κ. Δρόσος και Αρβανίτης ενημέρωσαν με λεπτομερώς και για πολλές ώρες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για τις οικονομοτεχνικές πτυχές της εξυγίανσης, το κομματικό όργανο συναίνεσε ομόφωνα στην συνέχιση πλάνου για την αναδιάρθρωση της ιστορικής εφημερίδας, ακόμη και αν ο δρόμος περνάει μέσα και από απολύσεις.

Και αυτό γιατί, το προτεινόμενο στους 80 περίπου (70 στο μισθολόγιο και 10 εξωτερικούς συνεργάτες) της εφημερίδας, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν απέδωσε τους καρπούς που οι διοικούντες ανέμεναν, συμμετείχαν μόνο 14 εργαζόμενοι, οπότε ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους δεν επετεύχθη.

Τούτων δοθέντων η Διοίκηση της Αυγής θα κληθεί όπως όλα δείχνουν να δώσει συνέχεια στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, αλλά και να προετοιμάσει -κατά πάσα πιθανότητα – ένα πλάνο απολύσεων εργαζόμενων με κριτήριο τη βιωσιμότητά της.

Αποδέχθηκε την «αναγκαία» λύση και η αριστερή πτέρυγα

Την «αναγκαία» αυτή λύση μάλιστα σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου την αποδέχτηκαν και στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, προκειμένου να διασωθεί η εφημερίδα και μετά και τα εχέγγυα που έλαβαν από της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Πολλά στελέχη μάλιστα υπογράμμισαν την ανάγκη η εφημερίδα να μείνει ανοιχτή επικαλούμενοι την ιστορία της σε σχέση με τον πολιτικό της χώρο, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Βούτσης , Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Ο τελευταίος μάλιστα με την ιδιότητα του πρώην Διευθυντής της Αυγής, πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία της εξυγίανσης, πρόταση ωστόσο που δεν βρήκε άλλους υποστηρικτές και τελικά απορρίφθηκε.

Η κοινή συνισταμένη μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη σημερινή απόφαση, δεν καθησυχάζει, όμως, τους εργαζόμενους, οι οποίοι -την ώρα που το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίαζε- προκήρυξαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, μαζί με την έκδοση απεργιακού φύλλου με αίτημα να διατηρηθεί το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ και οι θέσεις εργασίας, καλώντας την ίδια ημέρα σε συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας στην Πλ. Καραϊσκάκη.

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι στο κείμενο συμπαράστασης των εργαζομένων έβαλαν υπογραφές και εν ενεργεία βουλευτές, όπως οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Ειρήνη Αγαθοπουλου, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκδηλώσει και μέλη μεγάλων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν διπλασιαστεί και οι ηλεκτρονικές συνδρομές προς το μέσο.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΣ εξουσιοδοτεί το ΔΣ της Αυγής να προχωρήσει σε κινήσεις για εξυγίανση της επιχείρησης, θα γίνουν και απολύσεις

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στις 31 Μαρτίου το τρίτο συνέδριο του κόμματος

Βαρουφάκης: Να μη χάσουμε την «Αυγή» από την καθημερινότητά μας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago