οικονομία

Η ενδεκάδα των αλλαγών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δομική ανασυγκρότηση της οικονομίας

Η χώρα χρειάζεται δομική ανασυγκρότηση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος. Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα για ένα «ξεκάθαρο σχέδιο, με προοδευτικό περιεχόμενο» και παρέθεσε 11 βασικές αλλαγές-προτεραιότητες που αποτελούν τμήμα του συνολικότερου σχεδίου που επεξεργάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι 11 βασικές αλλαγές-προτεραιότητες

1. Οικοδόμηση υγιούς αγοράς εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση, που θα επιτρέπουν στους νέους να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας.

2. Σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία τουλάχιστον, με δύο συντελεστές φορολογίας για τις εταιρείες: 17% και 24%. «Έτσι σχεδόν το 97% των επιχειρήσεων θα δουν τον φόρο τους να μειώνεται σημαντικά. Και απειροελάχιστη αύξηση θα έχουν εκείνες οι λίγες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.00 ευρώ. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Και θα είναι δίκαια», τόνισε. Για τα φυσικά πρόσωπα: ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων τους από κάθε πηγή με νέα, προοδευτική κλίμακα, με αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους. Με μείωση, επίσης, των άδικων έμμεσων φόρων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και χωρίς την παράλογη προκαταβολή φόρου.

3. Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «που η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από αυτές ασφυκτιούν από τα χρέη».

4. Υλοποίηση δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης, «που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες».

5. Αποτελεσματικό πρόγραμμα για το θέμα της στέγασης.

6. Αντιμετώπιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.

7. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, έμπρακτη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των λειτουργών του. Έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης, και της έρευνας.

8. Δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.

9. Αποκατάσταση του κράτος Δικαίου και διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.

10. Βελτίωση του δικαστικού συστήματος. «Δεν μας αξίζει να είμαστε στη θέση 27».

11. «Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας την εμπέδωση αμφίπλευρα σχέσεων ειρήνης και ανάπτυξης αφενός με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Δύση και, αφετέρου, με τις αναδυόμενες δυνάμεις εξ Ανατολών, στη βάση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago