Κόσμος

Στις κάλπες αύριο οι Σέρβοι – Διαφθορά, ευρωπαϊκή πορεία και Κόσσοβο κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία

Εξήμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται αύριο, Κυριακή, στις κάλπες στη Σερβία για να εκλέξουν 250 εκπροσώπους στη βουλή. Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 18 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται και δημοτικές σε εξήντα δήμους, μεταξύ των οποίων και το Βελιγράδι.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη προεκλογική εκστρατεία, επικεφαλής της οποίας στάθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είναι επίσης το μόνο που έκανε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας, με κεντρικό ομιλητή τον Βούτσιτς.

Το ίδιο κόμμα κυριάρχησε και στον χώρο της ενημέρωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Έρευνας, Διαφάνειας και Υπευθυνότητας (CRTA) οι πολιτικοί παράγοντες του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος κατέλαβαν το 75% του τηλεοπτικού χρόνου που αφιερώθηκε στις εκλογές. Τα θέματα που προβλήθηκαν από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφορούν κυρίως την διακυβέρνηση από το 2012 όταν ανέλαβε την εξουσία. Η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη, οι αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, τα έργα υποδομών βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ο Βούτσιτς. Υποσχέθηκε ότι σε τέσσερα χρόνια η μέση σύνταξη θα φτάσει τα 650 ευρώ καθαρά και ο μέσος μισθός τα 1.400 ευρώ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην προεκλογική εκστρατεία το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα δεν προέταξε το ζήτημα του Κοσόβου, αν και φρόντιζε να κάνει αναφορά επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του. Με κεντρικό σύνθημα «Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει» ο Βούτσιτς υποστήριζε σε όλες τις εμφανίσεις του ότι, αν δεν ανανεωθεί η εντολή στο κόμμα του, θα επέλθει περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Παραλλήλως προειδοποίησε και για το  ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, τονίζοντας ότι, αν σχηματίσει κυβέρνηση η αντιπολίτευση, ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην προεδρία της  Δημοκρατίας.

Οκτώ φιλοευρωπαϊκά κόμματα, που συνθέτουν τον συνασπισμό «Η Σερβία ενάντια στην βία», κατήγγεικαν στη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας τη  διαφθορά, την απουσία δημοκρατικών θεσμών, καθώς και τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ από την εξουσία. Οι ηγέτες τους υποστήριξαν ότι στην Σερβία επικρατεί καθεστώς τρόμου και εκφοβισμού των πολιτών, σημειώνοντας ότι αυτό συντηρείται με την συνεργασία οργανωμένου εγκλήματος και κράτους. Στην κεντρική συγκέντρωση των κομμάτων του συνασπισμού στο Βελιγράδι οι ηγέτες τους υποσχέθηκαν ότι αν λάβουν την εμπιστοσύνη των πολιτών «θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη όσοι εγκλημάτησαν κατά του λαού και της χώρας και κανένας δεν θα λάβει συγχωροχάρτι».

Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας του οποίου ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, απευθύνθηκε κυρίως στους νοσταλγούς της εποχής του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Υποστήριξε κυρίως, ότι τότε υπήρχε κοινωνικό κράτος. Στο ψηφοδέλτιό του, άλλωστε, και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση, βρίσκεται ο Μάρκο Μιλόσεβιτς, εγγονός του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Σερβίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.

Ο Ντάτσιτς υποστήριξε τη συνέχιση της συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα του Βούτσιτς, ενώ δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να αναλάβει πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση. Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έκρυψε ούτε την συμπάθειά του για τον Πούτιν, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του εμφανίστηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πάντσεβο, φορώντας μπλουζάκι με το γράμμα «Ζήτα», το σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, οι συνασπισμοί «Ελπίδα» και «Εθνική Συσπείρωση», στους οποίους μετέχουν ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα, επικέντρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τους στο ζήτημα του Κοσόβου. Επέμειναν ότι το Βελιγράδι πρέπει να απορρίψει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, ακόμη και αν πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή προοπτική. Υπερτόνισαν τέλος την επιθυμία τους να αναπτύξει η Σερβία ειδικές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago