Επιχειρήσεις

MYTILINEOS: «Έκρηξη» κερδοφορίας και ράλι της μετοχής της βλέπει η Pantelakis

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, το έλεγε με κάθε ευκαιρία, πέρυσι, ότι το 2022 είναι η χρονιά κατά την οποία ο όμιλος «θα αλλάξει κατηγορία». Την άποψή του αυτή ενστερνίζονται και οι αναλυτές της Pantelakis, οι οποίοι, στη νέα έκθεση της χρηματιστηριακής για τη MYTILINEOS, αναβαθμίζουν την τιμή- στόχο στα 22 ευρώ από 17,4, δίνοντας σύσταση ισχυρού buy για τη μετοχή της.

Η έκθεση της Pantelakis «βλέπει» έκρηξη της κερδοφορίας της MYTILINEOS (EBITDA) σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος, με ανοδική πορεία που θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. H σημαντική αύξηση της κερδοφορίας το 2022, επισημαίνουν οι αναλυτές, έρχεται ως συνέχεια της άμεσης συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που θα διπλασιάσει την παραγωγή της MYTILINEOS από θερμικές πηγές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η εταιρεία έχει εγκαίρως κάνει στροφή στις ΑΠΕ και έχει θέσει τις βάσεις για το χτίσιμο του 1.5 GW αιολικών πάρκων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στην έκθεση οι αναλυτές επισημαίνουν την εκτίμησή τους πως οι δυναμικές επενδύσεις της MYTILINEOS θα τη βάλουν στις εταιρείες που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την πράσινη μετάβαση. Άλλωστε με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν σημαντικά έργα υποδομών που έχουν ως κεντρικό τους άξονα την πράσινη μετάβαση, με την εταιρεία να συμβάλλει στη στροφή στον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Η εταιρεία θα ευνοηθεί και από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Η Pantelakis τονίζει πως επίκειται αύξηση της ζήτησης για πράσινο αλουμίνιο, ειδικά σε αγορές όπως αυτή της Ευρώπης, με την MYTILINEOS να μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί.

Οι επενδύσεις

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η MYTILINEOS μέσα στο διάστημα 2022-2024 δρομολογεί επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται από το 2020 στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εταιρεία το περασμένο έτος έβαλε στο χαρτοφυλάκιό της άδειες 1,5 GW, με τα συνολικά έσοδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αναμένονται σε 190 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας από 50 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα τα EBITDA αναμένεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο 3,7 φορές έως το 2024, κάτι που αποδεικνύει την αναπτυξιακή δυναμική της εταιρείας και τη μοναδική της συμβολή στην πράσινη μετάβαση.

Άλλωστε, η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας CCGT από φυσικό αέριο 826 MW αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους να εκκινήσει τη λειτουργία της, οδηγώντας σε διπλασιασμό της ισχύς στα 1,7 GW.

Τέλος, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τιμές του αλουμινίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με την παραγωγική δυναμικότητα διεθνώς να συρρικνώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να αυξάνεται και η προσφορά να περιορίζεται. Τα παραπάνω, εκτιμούν οι αναλυτές, θα διαρκέσουν έως τα τέλη του 2022, με το αλουμίνιο να αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο ευοίωνες προοπτικές για τη MYTILINEOS.

Διαβάστε επίσης:

Ευ. Μυτιληναίος: «Πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες το κόστος της πράσινης μετάβασης»

MYTILINEOS: Συνώνυμο της βιώσιμης ανάπτυξης με ισχυρές οικονομικές βάσεις

MYTILINEOS: Αναστέλλει το buyback μετοχών ως τις 27 Ιανουαρίου

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago