Κόσμος

Άμεση κήρυξη «ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε χθες Τρίτη να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εγκρίνοντας ψήφισμα που, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αυξάνει, λόγω και της  συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών που το ενέκρινε, την πίεση στο Ισραήλ, αλλά και στον κύριο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα» και για «ιστορική ημέρα», προσθέτοντας  ότι «είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας».

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχές, επί συνόλου 193 κρατών μελών. Η πλειοψηφία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη και από εκείνη  που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την  Ουάσιγκτον να μιλήσει τότε για διεθνή απομόνωση της Μόσχας. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός, ότι ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενέκριναν το κείμενο.

Το ψήφισμα έρχεται μετά την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία εξέφρασε φόβους για «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης» στον παλαιστινιακό θύλακα. Όπως και το προηγούμενο κείμενο, που υιοθετήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, το ψήφισμα δεν καταδικάζει τη Χαμάς, προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;» διερωτήθηκε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Για «υποκριτικό» ψήφισμα μίλησε ο ισραηλινός ομόλογός της, Γκιλάντ Ερντάν, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς». Επανέλαβε επίσης το επιχείρημα πως η κατάπαυση του πυρός δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει το παλαιστινιακό κίνημα.

Σημειώνεται ότι αμερικανική τροπολογία, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση ότι η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου απορρίφθηκε (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές), όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη ψηφοφορία στα τέλη Οκτωβρίου. Η χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης ζητήθηκε από αραβικές χώρες μετά το βέτο των ΗΠΑ  στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση απόφασης για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago