Με τις τιμές του ελαιολάδου να έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.
Οι εκτιμήσεις για μειωμένη φετινή παραγωγή προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι νέα υψηλή τιμή για το ελαιόλαδο στη Λακωνία πέτυχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων καθώς προχώρησε στην πώληση 3 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-2024 στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό.
Ανοδικά κινούνται εδώ και λίγες ημέρες και η τιμές στην Κρήτη, ξεκινώντας από τα 7,70 ευρώ και πάνω, ενώ στη Μεσσηνία η τιμή ξεκινά πλέον από τα 7,70 ευρώ το κιλό.
Η εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν και την τιμή στο ράφι, με εκπροσώπους της αγοράς να προβλέπουν ότι το ελαιόλαδο θα πωλείται σταθερά πάνω από τα 15 ευρώ το λίτρο.
Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, είναι καταστροφική. Η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, που εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.
Εκτιμάται πως μέχρι τις γιορτές έως το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου neakriti.gr.
Την ίδια ώρα, ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές τη φετινή, όπως επισημαίνεται.
Μάλιστα λόγω της περιορισμένης παραγωγής, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν λειτουργούν καθημερινά όπως προηγούμενες – χρυσές – χρονιές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα, μόλις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.
Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.
Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.
Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…