Προς την έκδοση ενός σχεδίου ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κινείται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφεραν διπλωμάτες το βράδυ της Κυριακής. Οι ίδιοι προσδιόρισαν χρονικά την πιθανή έκδοση του ψηφίσματος για την Τρίτη.
Αυτή η ενδεχόμενη ψηφοφορία έρχεται, λίγες ημέρες μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο η Ουάσιγκτον απέτρεψε την περασμένη Παρασκευή ψήφισμα του εκτελεστικού οργάνου του Διεθνούς Οργανισμού, που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα. Μια ενέργεια που προκάλεσε αντιδράσεις Αράβων ηγετών, στο φόρουμ που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
Σημειώνεται, ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε εγκρίνει, τον Οκτώβριο, με 121 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 44 αποχές, ψήφισμα που ζητούσε «μια άμεση, βιώσιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών».
Ψήφισμα και από τον ΠΟΫ
Ψήφισμα που ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε την Κυριακή και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 34 χώρες μέλη του του Εκτελεστικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού.
Με το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Υεμένη, ζητείται η «άμεση, διαρκής και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, ο ΠΟΫ ζητά να χορηγηθούν άδειες εξόδου σε ασθενείς και να προχωρήσει η παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στους αμάχους, οι οποίοι συγκεντρώνονται πλέον σε περιοχές γύρω από τη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το ίδιο ψήφισμα, εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητά την προστασία των αμάχων, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένη καταστροφή».
Κάποιες δυτικές χώρες πάντως, ενώ ενέκριναν το ψήφισμα, διατύπωσαν επιφυλάξεις. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό δήλωσε ότι Ουάσιγκτον ναι μεν συμφώνησε να μην εναντιωθεί στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, αλλά είχε «σοβαρές επιφυλάξεις» και «λυπάται για την έλλειψη ισορροπίας στο ψήφισμα». Ο εκπρόσωπος του Καναδά χαρακτήρισε το κείμενο του ψηφίσματος «συμβιβαστικό», σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να καταγγέλλει και την Χαμάς για τη σύλληψη ομήρων και τη «χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες». Αντιρρήσεις για την έλλειψη αναφοράς στη Χαμάς εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο της παλαιστινιακής οργάνωσης ως «καταλύτη για την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση».
«Παραδοθείτε»
Οι αντιδράσεις των δυτικών χωρών είναι στο πνεύμα των δηλώσεων που έκανε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιες χώρες από τη μία να ζητούν την εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη τερματισμό του πολέμου και των χερσαίων επιχειρήσεων.
Σε νεότερες δηλώσεις του μάλιστα, ο Νετανιάχου ζήτησε από τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης να παραδώσουν τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί το έχουν κάνει ήδη, τις τελευταίες ημέρες. Επανέλαβε τέλος ότι «θα χρειαστεί χρόνος» και ότι «ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά αυτή είναι η αρχή του τέλους της Χαμάς». Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αφανίσει την παλαιστινιακή οργάνωση, ωστόσο, μετά από δύο μήνες πολέμου πληθαίνουν οι φωνές στον αραβικό κόσμο που θεωρούν αδύνατη μια πλήρη επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα.