Κόσμος

Το πάρτυ τελείωσε λέει η αντιπολίτευση, αλλά ο Μπόρις ο «ανέμελος» συνεχίζει

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 12 «πάρτυ» έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τον Μπόρις Τζόνσον ή υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του να μετέχουν σε αυτά, την ώρα που οι Βρετανοί ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν περιορισμούς στην κοινωνική ζωη.

Το τελευταίο και για κάποιους ίσως και «φαρμακερό» έγινε στις 20 Μαΐου του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι έκανε «λάθος». Θεωρητικά ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται εντός Βουλής θα έπρεπε να παραιτηθεί, αλλά ο Τζόνσον δεν δείχνει τέτοια διάθεση. Αντιθέτως συνεχίζει με το γνωστό του χαμαιλεόντειο ύφος σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μπορεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να του φωνάζει «the party is over» και ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης να ζητούν την απομάκρυνσή του, αλλά ο Μπόρις δεν θα ήταν Μπόρις αν τα παρατούσε τόσο εύκολα. Ο άλλοτε δημοσιογράφος και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έχει αποδείξει αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ότι δεν ιδρώνει το αυτί του και μάλιστα για ζητήματα πολύ σοβαρότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανεμελιά με την οποία αντιμετώπισε την πανδημία στην αρχή της εκτιμάται από επιστήμονες ότι οδηγησε στην ανεξέλεγκτη επέκτασή της και πιθανώς και σε θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφορτωθείς ένα πρωθυπουργό αν ο ίδιος έχει βαλθεί να παραμείνει στη θέση του πάση θυσία. Ο «Μπόρις ο ανέμελος» όπως τον αποκαλούν κάποια ΜΜΕ δεν δείχνει καμιά διάθεση προς το παρόν να ακούσει τις φωνές, που του ζητούν να φύγει. Ισως μια 13η «αποκάλυψη» να αλλάξει τα δεδομένα…

Το Politico αναφέρει συνολικά 12 συγκεντρώσεις που φέρονται να έγιναν το 2020.

  • Η πρώτη στις 15 Μαΐου 2020, με τον Τζόνσον να απεικονίζεται να απολαμβάνει κρασί και τυριά με τη σύζυγό του και τουλάχιστον άλλους 16 στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.
  • Στις 20 Μαΐου 2020, έγινε το πάρτι με 100 καλεσμένους, που κλήθηκαν μάλιστα να φέρουν τα ποτά τους και για το οποίο αναγκάστηκε σήμερανα απολογηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός. Σε αυτό τελικά έδωσαν το «παρών» περίπου 40 άτομα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.
  • Επόμενη συγκέντρωση στις 13 Νοεμβρίου στο διαμέρισμα του Τζόνσον, ενώ η χώρα βρισκόταν στο δεύτερο εθνικό lockdown. Ο Τζόνσον αρνήθηκε λακωνικά ότι έγινε κάποια τέτοια συγκέντρωση, αλλά δήλωσε «σίγουρος πως ό,τι κι αν συνέβη ακολούθησε τους κανόνες».
  • Στις 25 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τους Times, περίπου 25 δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε πάρτι με ποτά στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την ομιλία του τότε υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ για τις δαπάνες. Ο Σουνάκ δεν ήταν στην εκδήλωση και φέρεται να το αγνοούσε εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ένας μικρός αριθμός του προσωπικού ήπιε ποτά γύρω από τα γραφεία τους, σε μια αυθόρμητη συγκέντρωση.
  • Στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 ο Τζόνσον κατηγορείται ότι έδωσε μια ομιλία σε ένα πάρτι για την αποχώρηση της πρώην συμβούλου του Cleo Watson, ενώ ακόμα η Αγγλία ήταν υπό το δεύτερο εθνικό lockdown. Περίπου 40 ή 50 άτομα λέγεται ότι είχαν στριμωχτεί σε ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Guardian ανέφερε ότι ο ίδιος ο Τζόνσον μπήκε στο δωμάτιο και έκανε μια ομιλία επισημαίνοντας τον συνωστισμό. Ο Τζόνσον και ο εκπρόσωπός του δεν αρνήθηκαν ότι έλαβε χώρα το συμβάν, αλλά επέμειναν ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες για τον COVID.
  • Ο Σάιμον Κέις, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου που είχε αρχικά επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των φερόμενων πάρτι, παρευρέθηκε ο ίδιος σε μια αυτοσχέδια χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση στα μέσα Δεκεμβρίου 2020, με προφανή παραβίαση των κανόνων του COVID, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους. Μια ομάδα 15-20 υπαλλήλων λέγεται ότι ήπιαν ποτά στο γραφείο του.
  • Τον Δεκέμβριο ακολούθησαν μια σειρά άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Στις 14 Δεκεμβρίου ο Σον Μπέιλι, ο υποψήφιος των Συντηρητικών για τις δημοτικές εκλογές του Λονδίνου το 2021, ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη αφού προέκυψαν αναφορές ότι το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας οργάνωσε πάρτι με φαγητό. Μάλιστα η Sunday Mirror δημοσίευσε μια φωτογραφία του Bailey και 24 άλλων μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο, μαζί με έναν μπουφέ με φαγητό.
  • Στις 15 Δεκεμβρίου ο Τζόνσον κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους νόμους για τον COVID-19 όταν η Sunday Mirror έλαβε μια φωτογραφία του πρωθυπουργού σε μια διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, πλαισιωμένο από δύο μέλη της ομάδας του. Οι κανονισμοί της εποχής απαγόρευαν τη συνάντηση σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.
  • Στις 16 Δεκεμβρίου έγινε Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο υπουργείο Μεταφορών, με τον υπουργό Γκραντ Σαπς να κατηγορείαι ότι «έπινε και χόρευε» την ημέρα που το Λονδίνο εισήλθε ουσιαστικά σε νέο lockdown, σύμφωνα με τη Daily Mirror. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο πάρτι συμμετείχαν περίπου 10 άτομα. Το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε συγγνώμη για την πραγματοποίηση της «ακατάλληλης» εκδήλωσης αλλά ο Σαπς επέμεινε μέσω ενός εκπροσώπου ότι «δεν είχε καμία απολύτως ιδέα» για τη συγκέντρωση και ότι δεν προσκλήθηκε.
  • Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι φέρεται να έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους Times, με τη συμμετοχή υπουργών, στο γραφείο του Κέις. Η εκδήλωση έγινε σε μια εποχή που η συνάντηση ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά για κοινωνικούς λόγους απαγορευόταν στο Λονδίνο.
  • Χριστουγεννιάτικα πάρτι έγιναν και στις 18 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 40 μελών της ομάδας του Τζόνσον και του επικοινωνιακού του επιτελείου, ενώ στο Λονδίνο ήταν ήδη σε ισχύ αυστηρά μέτρα. Ο Τζόνσον, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων μετά την αποκάλυψη της ιστορίας ότι «όλες οι οδηγίες τηρήθηκαν πλήρως». Ο εκπρόσωπός του αργότερα αρνήθηκε ότι είχε γίνει πάρτι. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός υπονομεύτηκε όταν μια από τους συμβούλους του Τζόνσον, η Αλλέγκρα Στράτον, εθεάθη να αστειεύεται με έναν άλλο σύμβουλο σχετικά με «ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Παρασκευής». Η Στράτον παραιτήθηκε μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία σχετικού βίντεο

Διαβάστε ακόμα

O «αγνοούμενος» Ναζαρμπάγιεφ και οι συγγενείς και φίλοι του έχουν αγοράσει το… μισό Λονδίνο

Κίνα : Στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσους έχουν κορονοϊό

Γαλλικές εκλογές: Γιατί έχουν σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago