Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήρθαν πιο κοντά σε μία συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, μετά από οκτάωρη συζήτηση που ολοκληρώθηκε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα, αλλά έχουν μείνει ακόμη θέματα ανοικτά τα οποία θα επιχειρηθεί πιθανόν να «κλείσουν» σε νέα συνεδρίαση του Ecofin τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι έγινε ουσιαστική πρόοδος, προσθέτοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο, είμαστε σχεδόν εκεί», δήλωσε από την πλευρά της, η Νάντια Καλβίνο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Με κάποια τεχνικά, νομικά και πολιτικά θέματα να είναι ακόμη ανοικτά, θα γίνει πρόσθετη δουλειά τις επόμενες ημέρες και θα συγκαλέσουμε πιθανόν μία νέα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Δεκεμβρίου, είπε η Καλβίνο, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι είναι εφικτή μία συμφωνία έως το τέλος του έτους.
Θα έχει προηγηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 14/15 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για μία συμφωνία, πρόσθεσε.
Μεταξύ των θεμάτων που μένει να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην ΕΕ – το ένα των λεγόμενων φειδωλών χωρών υπό τη Γερμανία και το άλλο των χωρών του Νότου υπό τη Γαλλία – είναι αν και σε ποιο βαθμό οι επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου δημοσιονομικού ελλείμματος και ο ετήσιος ρυθμό μείωσης του χρέους.
Η συζήτηση γίνεται με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν από τον περασμένο Μάρτιο, οι οποίες προβλέπουν ευελιξία στη μείωση του δημόσιου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη που είναι αναγκαία για τη μείωση του χρέους.
Ειδικότερα, προβλέπεται κάθε χώρα να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία δική της πορεία μείωσης του χρέους, με βάση ένα πρόγραμμα διάρκειας 4 έως 7 ετών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Επίσης, η Κομισιόν πρόβλεπε ένα πλαφόν στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, στο οποίο θα πρέπει να τηρούν οι χώρες – μέλη.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν θα υπάρξει συμφωνία για τους κανόνες έως το τέλος του έτους, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να επανέλθουν σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας το 2024 με βάση οδηγίες που έχει δώσει η Κομισιόν για κάθε χώρα.
Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων – ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ είχε ταχθεί από την αρχή κατά των προτάσεων της Κομισιόν που θεωρούσε χαλαρές – οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πλησιάσει σε μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αφού φυσικά υπάρξει συμφωνία.
Ενας λόγος της σπουδής για την επίτευξη συμφωνίας είναι ότι θα χρειασθεί και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις σημαντικές αλλαγές στην ΕΕ, το «κλειδί» είναι η συμφωνία της Γερμανίας με τη Γαλλία. Ο Λεμέρ δήλωσε χθες, πριν τη συνεδρίαση του Ecofin, ότι το 90% των διαφορών έχουν λυθεί, αλλά παρέμεναν ανοικτά κάποια σημαντικά θέματα.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι έχει λυθεί πλέον το 95% των διαφορών και τόνισε «την πρόοδο που έγινε που έγινε με τον Κρίστιαν», αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του.
Η τελική συμφωνία «θα θέτει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων», είπε.
Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…