Κόσμος

Αμερικανικές πιέσεις στο Ισραήλ για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Την ώρα που χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να φύγουν από την βομβαρδιζόμενη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, όπου ήδη υπάρχει υπερσυγκέντρωση εκτοπισμένων οι Αμερικανοί πιέζουν σθεναρά το Ισραήλ για τη δημιουργία διόδων και ασφαλών ζωνών.

Μετά τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις προθέσεις του Ισραήλ για προστασία των αμάχων και την πραγματικότητα επί του πεδίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε, χθες Πέμπτη, στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου, που ήταν η πρώτη από την 26η Νοεμβρίου, ο Τζό Μπάιντεν επέμεινε και στην αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία έχει επιστρέψει στα προ παύσης πυρός επίπεδα.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά ότι το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς. Ωστόσο, ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις συνέπειες που έχουν για τους αμάχους οι  ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς και ο σχεδόν δίμηνος αποκλεισμός. Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο Μπάιντεν επισήμανε στον Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα, ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων κατά τις επιχειρήσεις στη νότια Γάζα να μην είναι τόσο υψηλός όσο ήταν στην πρώτη φάση, δηλαδή κατά τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα.

Παραλλήλως, πάντα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίωσε, η Χαμάς να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πρόσβαση στους ομήρους που εξακολουθεί να κρατεί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε αναφέρει ότι  ο Λευκός Οίκος έχει συνεχώς επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε δηλώσεις του μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, στην Ουάσινγκτον, τόνισε ότι «παραμένει επιτακτική ανάγκη να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού, αλλά παραμένει το χάσμα μεταξύ της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους, και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο».

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε παραλλήλως το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να προστατευτούν οι άμαχοι, σε συνδιάλεξη που είχε με τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago