Τι περιμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη «αστραπή» Ερντογάν στην Αθήνα

Επίσκεψη «αστραπή» θα είνει εκείνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη.  Το συνολικό πρόγραμμά του στην Αθήνα υπολογίζεται ότι δεν θα διαρκέσει πάνω από έξι ώρες, εκτός αν η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός απέναντι στη χώρα μας, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του την περασμένη Τρίτη, ο Ερντογάν είπε ότι εύχεται αυτό το ταξίδι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις υπαρκτές διαφωνίες καθώς και ότι πρέπει να επικρατήσει ένα ήρεμο κλίμα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ μιας λύσης «καζάν-καζάν», όπου δηλαδή κερδίζουν όλοι. «Το γεγονός ότι έχουμε διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται τον ίδιο ουρανό και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βήμα που θα του διατεθεί στην Αθήνα για να δώσει ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση αν και η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μπορέλ, που θέτει αυστηρούς όρους στην Τουρκία, σε σχέση με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση θέλει η συνεδρίαση του ΑΣΣ να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας που έχει δρομολογηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο.

Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ θα συμμετάσχουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική (με αντίστοιχες αρμοδιότητες). Στο ΑΣΣ θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Oι συναντήσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία. Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γ. Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Αννας Μαρίας Μπούρα και Καγκατάι Κιλίτς).

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago