Κόσμος

Παρατάθηκε για έβδομη ημέρα η ανακωχή στη Γάζα

Η παύση πυρός στη Γάζα, ανάμεσα στο  Ισραήλ και τη Χαμάς παρατάθηκε σήμερα για έβδομη μέρα, ώστε να επιτραπεί στους μεσολαβητές να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για νέες απελευθερώσεις ομήρων. Την ανακοίνωση της παράτασης έκανε το εμιράτο του Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, και την επιβεβαίωσαν τα δύο μέρη.

Λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας, στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» και θα συνεχίσει να υπόκειται «στους όρους του πλαισίου» που έχει συμφωνηθεί. Είχε προηγηθεί η έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους τη νύχτα.

Νωρίτερα, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είχε διαμηνύσει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποφάσιζε την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων «αμέσως», εάν δεν λάμβανε, πριν από τις 07:00, κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει σήμερα η Χαμάς. «Πριν από λίγο, το Ισραήλ έλαβε κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερωθούν «δυνάμει των όρων της συμφωνίας, και κατά συνέπεια η παύση πυρός θα συνεχιστεί» πρόσθεσε. Η Χαμάς ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι η παύση πυρός θα συνεχιστεί για «έβδομη ημέρα».

Η παύση πυρός τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή 24η Νοεμβρίου, αρχικά για τέσσερις ημέρες, στη συνέχεια παρατάθηκε για άλλες δύο και σήμερα για ακόμη μια. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας απελευθερώθηκαν 70 ισραηλινοί όμηροι και αποφυλακίστηκαν από το Ισραήλ 210 παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ελεύθεροι αφέθηκαν και περίπου 30 υπήκοοι τρίτων χωρών, κυρίως εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την Ταϊλάνδη. Η απελευθέρωση αυτών έγινε εκτός του πλαισίου της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς.

Παραλλήλως, η παύση πυρός επέτρεψε να αυξηθεί κατά πολύ η ανθρωπιστική βοήθεια που διανεμήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών που υφίστατο για επτά εβδομάδες.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago