Κόσμος

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και πιέσεις για διατήρηση της παύσης πυρός στη Γάζα

Προς  νέα παράταση της παύσης πυρός δείχνουν να οδεύουν το Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς ολοκληρώνεται απόψε η έκτη απελευθέρωση ομήρων και η αντίστοιχη αποφυλάκιση Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Να διατηρηθεί η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, που πρόκειται να λήξει σε λίγες ώρες, πιέζουν Κατάρ και ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Χαμάς παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) την έκτη ομάδα των ομήρων που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ είχε ανακοινώσει επίσης, ότι παρέδωσε ορισμένους ομήρους που κρατούσε, ενώ νωρίτερα απελευθερώθηκαν δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Την Κυριακή, η Χαμάς είχε απελευθερώσει και έναν 25χρονο Ισραηλινορώσο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, όπως αναφέρει, για την «υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η παύση πυρός στη Γάζα μπορεί να παραταθεί, δήλωσε απόψε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, συμπληρώνοντας ότι «όλα είναι στα χέρια της Χαμάς, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι εάν η παλαιστινιακή οργάνωση συνεχίσει να απελευθερώνει δέκα ομήρους την ημέρα, αυτοί θα παρατείνουν την παύση κατά μια ημέρα».

«Πολύ αισιόδοξο» ότι η νέα διήμερη παράταση της παύσης πυρός στη Γάζα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, μετά την αναμενόμενη απελευθέρωση της έκτης ομάδας ομήρων, εμφανιζόταν το απόγευμα της Τετάρτης το Κατάρ, όπως δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Εφικτή θεωρούσαν την επέκταση της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για άλλες δύο ημέρες διαπραγματευτές στο Εμιράτο, όπως ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των αμάχων που θα απελευθερωθούν με την παράταση της συμφωνίας, καθώς και ότι αποτελούν εμπόδιο οι ισραηλινοί στρατιωτικοί που κρατά η Χαμάς.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago