Σχετικά με το εάν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όπως ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Ant1 πως είναι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης έσπευσε να διορθώσει για μία ακόμη φορά τις δηλώσεις του λέγοντας πως είναι «ένα πολύ δύσκολο θέμα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με το θέμα απάντησε πως δεν μίλησε για ειλημμένη απόφαση. «Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα οτι εξετάζεται το σενάριο, άλλο εξετάζεται, άλλο θα γίνει» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως επισήμανε, «η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν». «Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις» πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση «είναι πάνω από το πρόβλημα και δεν θα αφήσει κανέναν μόνο και σε αυτή την κρίση».
«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».
Όπως ανέφερε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»), υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».
Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει «μία διαρκής κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης διότι από τις αρχές του φθινοπώρου είμαστε αντιμέτωποι με πληροφορίες και ενδείξεις μεγάλων ανατιμήσεων». «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έκανε παρεμβάσεις. Και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα οι τιμές στην ενέργεια (400 εκατ. μόνο τον Γενάρη για στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις), παρακολουθούμε το φαινόμενο όσον αφορά τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την αγορά και εξετάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων», ανέφερε.
Πρόσθεσε παράλληλα πως επιδίωξη της κυβέρνησης «όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και να παράσχει ουσιαστική στήριξη και στα πολύ δύσκολα με τα lockdown, στηρίζοντας την οικονομία αλλά και τα εισοδήματα, την ελληνική κοινωνία, και στην ίδια γραμμή θα συνεχίσει». Όπως σημείωσε, «η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών έγινε με διάφορους τρόπους, αύξηση του κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και θα συνεχίσει να γίνεται και τη νέα χρονιά».
Επισήμανε πάντως πως οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και προσεκτικές γιατί η οικονομική πολιτική στήριξης, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη στέρεα βάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που βασίζεται σε έσοδα, που βασίζεται σε πόρους, σε μία σειρά από πράγματα.
Αναφορικά με το τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα και πλήρως, ώστε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος ή να μην υπάρχουν ασάφειες που θα δημιουργούν προβλήματα.
Υπογράμμισε τέλος πως από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα στους 60 και άνω που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις αναμένονται σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» θα ακριβύνει κατά 3%.
Το θέμα των ανατιμήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθάναση και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου με επικεφαλής και στελέχη των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας.
Από την πλευρά του οργανωμένου λιανεμπορίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ζητήθηκε από την κυβέρνηση στήριξη στο καυτό θέμα του ενεργειακού κόστους προκειμένου να επιβαρυνθούν επιπλέον οι έτσι κι αλλιώς αυξημένες τιμές στο ράφι.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να συνεχιστεί και ενδεχομένως να ενταθεί η χρηματοδότηση και τους επόμενους μήνες, πέραν του Ιανουαρίου, μιας και η ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εξόδων λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.
Προκειμένου λοιπόν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις προμηθευτικές εταιρείες να συνεχίσουν την προσπάθεια που γίνεται για να συγκρατηθούν οι τιμές στα προϊόντα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο η κατάσταση με την ενέργεια διεθνώς δεν αποκλιμακώνεται.
Πηγές: News247, CNN.gr, Euro2day
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…