Πολιτική

Φάρμακα για τον κορωνοϊό: Άλλα λένε οι επιστήμονες, άλλα καταλαβαίνει η κυβέρνηση

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι όλο και πιο έντονη τις τελευταίες ημέρες και παρότι τα στοιχεία για τη χαμηλή νοσηρότητα που προκαλεί η «Όμικρον» οδηγεί σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, η ανησυχία είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασωληνώσεις ασθενών τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ήταν 654, ενώ ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν 614 και τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου (διάστημα 14 ημερών), 629. Υπάρχει δηλαδή μία σταθερότητα σε υψηλά νούμερα και μάλιστα με ελαφρά ανοδική τάση, με έκδηλο το φόβο ότι αυτή η αύξηση μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη τις επόμενες ημέρες.

Εκτιμώντας αυτή την κατάσταση ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, απευθύνει έντονη έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση προμήθεια φαρμάκων ειδικά στην Ελλάδα που πάσχει το ΕΣΥ, όπως σημειώνει! Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης (στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Αταίριαστοι) επισήμανε ότι παρότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στην έγκριση των φαρμάκων (ο ευρωπαϊκός οργανισμός ΕΚΙ έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες), μεμονωμένες χώρες μπορούν να τα προμηθευτούν.

«Είναι απαραίτητο μέτρο για τη σωστή διαχείριση της πανδημίας» σημέιωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΜΙ δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να τα προμηθευτούν οι χώρες πριν την οριστική έγκριση και για λόγους έκτακτης ανάγκης».

Η επιβεβλημένη ανάγκη να κινηθεί πιο αποφασιστικά η χώρα μας προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των νέων φαρμάκων, προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας με τον πιο μεγαλύτερο ρυθμό θανάτων, χάνει δηλαδή αναλογικά περισσότερους ανθρώπους, εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας των μηχανισμών επιδημιολογικής επιτήρησης και του ΕΣΥ, με τις ανεπαρκείς τελικά ΜΕΘ, που διαθέτει να ανταποκριθούν στην πίεση. Άρα, την αδυναμία αυτή μπορεί να την καλύψουν οι πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές, σύμφωνα με επιστήμονες, που διαπιστώνουν τις αδυναμίες.

Σημειωτέον ότι νέα, ειδικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού ήδη χρησιμοπούν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Νότια Κορέα και άλλες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι καθυστερεί και στο αυτό το θέμα, όπως άλλωστε συνέβη και με την αργή προμήθεια του συστήματος υγείας με μονοκλωνικά.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα στην ίδια εκπομπή, έκανε σαν να μην κατάλαβε τι συνέστησε ο επιφανής και καταξιωμένος επιστήμονας κ. Τσακρής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει τα φάρμακα όταν είναι ασφαλή, προσπερνώντας (σκόπιμα ή από ελλιπή αντίληψη, άγνωστο) την επισήμανση του καθηγητή ότι τα φάρμακα ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες και μπορεί να Ελλάδα να τα προμηθευτεί – ειδικά η Ελλάδα που τα έχει ανάγκη, λόγω της υψηλής θνησιμότητας και των προβλημάτων στο ΕΣΥ.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε γρήγορα και τα μονοκλωνικά, όταν είναι γνωστό ότι επί μήνες το αρμόδιο υπουργείο Υγείας κωλυσιεργούσε και τελικά διέθεσε στο ΕΣΥ μετά από πολλούς μήνες, αφότου είχαν αξιοποιηθεί σε άλλες χώρες και μόλις 2000 τέτοια φάρμακα.

Οι δηλώσεις του κ. Τακρή στο 6.05’’ του βίντεο: 

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου στο 9.14″ του βίντεο στο παρακάτω link: 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/atairiastoi/2022-01-11-10/oikonomou-se-skai-otan-kleinoun-scholika-tmimata-pername-se-tilekpaideusi-sto-trapezi-i-upochreotikotita-stous-ano-ton-50

Διαβάστε επίσης:

Αθηνά Λινού: Θα περάσουμε ένα τσουνάμι

Θεμιστοκλέους: Θέμα χρόνου οι αποφάσεις για 4η δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους

«Φρένο» από το Μαξίμου στις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τα μέτρα και πυρά από την αντιπολίτευση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago