Κόσμος

Αγώνας δρόμου για την παράταση της παύσης πυρός στη Γάζα – Συμφωνούν ΝΑΤΟ και Ιράν

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία εργάζονται για να εξασφαλίσουν την παράταση της προσωρινής παύσης πυρός στη Γάζα, η οποία τυπά λήγει στις 07:00 το πρωί της Τρίτης. Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι, από τη Βαρκελώνη, όπου βρίσκεται για το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μεσόγειο.

Αφού απηύθυνε έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι η ισχύουσα παύση πυρός «μπορεί να παραταθεί για μία, δύο, τρεις ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν ξέρει για πόσο.

Έκκληση για καθολική και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απηύθυνε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ,  που επίσης μετέχει στο Φόρουμ της Βαρκελώνης,

«Η παύση είναι μόνο προσωρινή και θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα, εκτός αν ακολουθήσει καθολική και διαρκής κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης «θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο καταστροφή, ριζοσπαστικοποίηση και περισσότερες σφαγές με κόστος για τους Παλαιστίνιους και για την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ».

Ο Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ-Σαούντ δήλωσε επίσης ότι «το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τις ωμότητες που έχει διαπράξει, αν όχι μέσω κυρώσεων, τότε με την άσκηση πίεσης για να αλλάξει κατεύθυνση» και ζήτησε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας.

Την παράταση της παύσης πυρός στη Γάζα ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια στους πληθυσμούς που την έχουν μεγάλη ανάγκη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Να επεκταθεί η συμφωνία, προκειμένου να σταματήσουν εντελώς τα ισραηλινά «εγκλήματα» στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε και η Τεχεράνη, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί. «Πρέπει να μην επαναληφθεί η ανελέητη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον της Γάζας» τόνισε ο Κανανί, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πετύχει τους στρατιωτικούς του στόχους» από την αρχή της επιχείρησής του στη Λωρίδα της Γάζας και «θέλει να πετύχει μια απτή νίκη».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago