Κόσμος

Οκτώ Παλαιστίνιοι νεκροί από επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Τους οκτώ έφτασαν τελικά οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην κατεχόμενη εδώ και 56 χρόνια Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Τζενίν, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, σε μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, στην οποία συμμετείχαν πολλά τεθωρακισμένα.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επισήμαναν ότι ισραηλινό drone εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων έξω από την Τζενίν. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, καθώς και την κλινική Ιμπν Σίνα. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έρευνες σε ασθενοφόρα και ότι σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με αυτόματα όπλα ανάμεσα στον στρατό και ένοπλους.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Τζενίν «από διάφορες πλευρές, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας δημόσια νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν» τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Ανέφερε μάλιστα, ότι συνέλαβε έναν άνδρα, δράστη, όπως υποστηρίζει, επίθεσης τον Αύγουστο, στην οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ θεωρεί την Τζενίν προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και πρόσφατα είχε εξαπολύσει στην πόλη αυτή την πιο αιματηρή επιδρομή του στη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, κατά την οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν 14 Παλαιστίνιοι.

Το πρωί του Σαββάτου, ένας 25χρονος γιατρός σκοτώθηκε μπροστά στο σπίτι του στην Καμπατίγια, κοντά στη Τζενίν, και άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά σε εβραϊκό οικισμό έξω από την παλαιστινιακή πόλη ελ Μπίρε. Χθες το βράδυ άλλος ένας άνδρας έπεσε νεκρός στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού σε χωριό νότια της Ναμπλούς, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Παλαιστινιακές οργανώσεις ζήτησαν να κηρυχθεί σήμερα απεργία στη Τζενίν, προκειμένου «να θρηνήσουμε τις ψυχές των μαρτύρων», σύμφωνα με το WAFA.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους της Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, και ισραηλινούς στρατιώτες, ένα αγόρι δώδεκα ετών έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος. Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο λόγος που οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του δεν ήταν σαφής, ενώ ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εξετάζει τις πληροφορίες για το συμβάν. Σε ό,τι αφορά γενικά τις επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, ο Τσαχάλ ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει συλλάβει περισσότερους από 1.800 υπόπτους, υποστηρίζοντας ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για φερόμενες σχέσεις με τη Χαμάς.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα η βία έχει οξυνθεί στη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 230 Παλαιστίνιοι από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους. Συνολικά, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη φέτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 416. Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει την προστασία των Παλαιστινίων της περιοχής, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για κυρώσεις εναντίον προσώπων, κυρίως ισραηλινών εποίκων.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago