Κοινωνία

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Ανελέητο σφυροκόπημα στην Θεσσαλία – Εκκενώθηκε χωριό

Στη δίνη της κακοκαιρίας «Διομήδης» βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ελλάδας η κακοκαιρία «Διομήδης», ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες να είναι σε μέγιστη επιφυλακή.

Η κακοκαιρία στη χώρα «χτυπά» με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας. Μεταξύ των όσων έχει φέρει, είναι καταρρακτώδεις βροχές, αλλά ακόμη και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή των Φαρσάλων, μήνυμα του 112 στάλθηκε στη Μαγνησία, στο Πήλιο έπεσε μεγάλος όγκος βροχής, ενώ στα ορεινά των Τρικάλων, όπου το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα.

Συναγερμός στα Φάρσαλα – Εκκενώθηκε το χωριό Υπέρρεια

Η περιοχή των Φαρσάλων έχει δεχθεί τεράστιο όγκο νερού και έχουν προκληθεί πλημμυρικά φαινόμενα. Νωρίτερα περίπου 250 κάτοικοι του χωριού Υπέρεια Φαρσάλων απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας υπερχείλισης παραποτάμου του Ενιπέα.

Αγωνία επικράτησε και στο Ανωχώρι, καθώς τα νερά των χειμάρρων του Ταμπάκου και του Ενιπέα έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Σύμφωνα με το thessaliatv.gr, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το χωριό.

Προβλήματα και στην Βαμβακού Φαρσάλων, αλλά και στον Αγιόκαμπο πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος καθώς η θάλασσα βγήκε στη στεριά.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην περιοχή της Καρδίτσας. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά, ενώ τόσο τα ημιορεινά όσο και πεδινά δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Σοφάδων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφάσισε σήμερα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Στο δήμο Μουζακίου έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας – Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων λόγω υδάτων που περνούν στο δρόμο, καθώς και Μαγούλας – Μαγουλίτσας, λόγω αύξησης της στάθμης των ποταμών.

Υπό επιτήρηση βρίσκεται η στάθμη των ποταμών στο νομό Καρδίτσας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη.

Στα Τρίκαλα τα βουνά άσπρισαν από το χιόνι. Σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο το υψος του χιονιού φτάνει από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο.

Προβλήματα εν το μεταξύ έχουν δημιουργηθεί και στη Φθιώτιδα στην περιοχή του Δομοκού, αλλά και στην Εύβοια.

Πυροσβεστική: Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων


Το τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 142 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Θεσσαλία.

Αναλυτικότερα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 32 κλήσεις για κοπές δέντρων, 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων από αυτοκίνητα σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διευθυνση Θεσσαλίας:

Στην Καρδίτσα έγινε προληπτική εκκένωση οικισμού Ρομά, στην περιοχή Μαύρικα για λόγους ασφαλείας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στάδιο. Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης της τοπικής κοινότητας Υπέρειας Φαρσάλων από τον Δήμαρχο Φαρσάλων, λόγω υπερχείλισης παραποτάμου, ο οποίος ενώνεται στις εκβολές του με τον ποταμό Ενιπέα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα σπίτια του χωριού και κατόπιν εισήγησης του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή της Π.Υ. Θεσσαλίας. Περίπου 250 κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε οικίες συγγενικών τους προσώπων στα Φάρσαλα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 6 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου 11 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 3 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρίας συνέχεια με πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις

Την κήρυξη του νησιού της Κω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – O “Διομήδης” φέρνει ισχυρές βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago