Κόσμος

Θρίλερ με την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς

Μέχρι αργά το βράδυ, το Κατάρ ήταν σε συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατόν» το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση του δεύτερου γύρου της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ. Νωρίτερα, άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος προσπαθεί επίσης να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια διέξοδος.

Τελικά με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων επιλύθηκε, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Το χρονικό της εμπλοκής

Η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας. Αυτό ωστόσο δεν έγινε και ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι η μικρή καθυστέρηση ήταν τεχνικού χαρακτήρα. Η καθυστέρηση αποδόθηκε αρχικά σε μια σύγχυση για τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώνονταν. Δεν ήταν ξεκάθαρο πάντως, αν αυτός ήταν ο βασικός παράγοντας της καθυστέρησης.

Ο Ολιβιέ Ράφοβιτζ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ανέφερε ότι η Χαμάς αναμένεται να αφήσει ελεύθερους 13 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων. Νωρίτερα, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωναν ότι έλαβαν από την Χαμάς έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 ομήρων που θα απελευθερώσουν σήμερα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία επικαλείται πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η ισραηλινή πλευρά άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση 14 ομήρων σήμερα σε αντάλλαγμα 42 Παλαιστινίων κρατουμένων. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δεν ευοδώθηκαν και η δεύτερη φάση της συμφωνίας αναμενόταν να προχωρήσει με την προγραμματισμένη απελευθέρωση 13 ομήρων. Μάλιστα το ισραηλινό ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 είχε μεταδώσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 17:00.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο, λίγη ώρα αργότερα, όταν πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν το επιβεβαίωνε. Την έναρξη της παράδοσης των ομήρων δεν επιβεβαίωναν ούτε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η υπόθεση φωτίστηκε όταν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία και ζητώντας από το Τελ Αβίβ  να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα. ζήτησαν επίσης να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων. Παραλλήλως, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, από τα οποία μόνον 65 έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν είναι ούτε τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ενώ ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την παύση πυρός. Ωστόσο, ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της συμφωνίας από το Ισραήλ σχετικά με τη βοήθεια και στους πυροβολισμούς και την «αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago