Πολιτική

Από τον Χορστ Ράιχενμπαχ στον Τσίπρα – Ποια είναι η υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής στο think tank του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η πρόταση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, που κατέθεσε αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αιχμή την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια «αριστερής» παρέμβασης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αν πιστέψουμε τις κομματικές πηγές αποτέλεσε και μια πρώτη δοκιμασία για την επίδραση του think tank, που έχει ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή εξωκομματικών προσωπικοτήτων από διάφορους τομείς και για διάφορα θέματα.

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε μια περίοδο, που η Κομισιόν έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση και οι απόψεις από πολλές ευρωπαϊκές προτάσεις «πέφτουν βροχή», με την προσοχή να έχει πέσει πάντως στη σχετική τοποθέτηση των κυρίων Μακρόν και Ντράγκι, που τάσσονται σαφώς υπέρ της αναθεώρησης των ξεπερασμένων κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με τις κομματικές διαρροές, οι οποίες αναπαράχθηκαν από ιστοσελίδες και εφημερίδες συγκεκριμένου ομίλου, η αρχική ιδέα να κατατεθεί η πρόταση στην συγκεκριμένη πλατφόρμα της Κομισιόν έπεσε από την κυρία Ζωρζέτα Λάλη, ένα από τα μέλη αυτής της «δεξαμενής σκέψης» η οποία έχει χαρακτηριστεί υπεύθυνη για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Η επιλογή της μπορεί να μην έχει προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες μουρμούρες από κομματικά μέλη για την πρώην υψηλόβαθμη υπάλληλο της Επιτροπής.

Η ιδέα άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κοινοποίησε στον αρμόδιο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητώντας μαζί του και τις λεπτομέρειες πραγματοποίησής της. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Ιταλό σοσιαλδημοκράτη Ενρίκο Λέτα, όπου συμφωνήθηκε μάλιστα η πρόταση να παρουσιαστεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα σε ημερίδα, που θα διοργανώσει ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς στη Ρώμη στις αρχές Μαρτίου.

Φυσικά για λόγους κομματικών ισορροπιών στην επεξεργασία και τελική συγγραφή των προτάσεων συμμετείχαν και τα καθ’ ύλην αρμόδια κομματικά στελέχη τους συμβούλους του προέδρου Γ. Χουλιαράκη, Τ. Κορκολή, Τ. Παυλόπουλο και Δ. Λιάκο, την τομεάρχη Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και τον συντονιστή του οικονομικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η προβολή πάντως που έτυχε η κα Λάλη δεν πέρασε απαρατήρητη από κάποια πιο χμαηλόβαθμα αλλά παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θυμήθηκαν το παρελθόν της και αναρωτήθηκαν φωναχτά αν η περιβόητη «διεύρυνση» συνδέεται και με ανοίγματα σε πρόσωπα, που ουσιαστικά ταυτίστηκαν με μνημονιακές πολιτικές.

Η κα Λάλη εκτός από ειδική σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, έχει συνδεθεί και την αποκαλούμενη «task force» της περιόδου Χόρστ Ράιχενμπαχ, που συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να συμβάλει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε η χώρα να υλοποιήσει ως μνημονιακές υποχρεώσεις. Η ίδια περιέγραψε αυτή της την «προϋπηρεσία» σε ένα άρθρο στο Βήμα 10 χρόνια αργότερα το Μάιο του 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 στα ΝΕΑ υπήρχε ένα ρεπορτάζ όπου η Ζωρζέτα Λάλη παρουσιαζόταν ως προσωπική επιλογή του κ. Ράιχενμπαχ με ανθρώπους που τη γνώριζαν στις Βρυξέλλες να σημειώνουν: «ο Γερμανός έκανε καλή επιλογή. Είναι και Ελληνίδα αλλά και Ευρωπαία, επιπλέον ξέρει από σκληρή δουλειά».

Στα τέλη του 2014 ένα άλλο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» σημείωνε για την καλή σχέση της κα Λάλη με την πρώην Επίτροπο Βάσω Παπανδρέου: «με τον Χορστ Ράιχενμπαχ να θεωρείται ο Γερμανός «τοποτηρητής» στην Ελλάδα, με υπερεξουσίες που δεν θα φανταζόταν ποτέ ούτε ο ίδιος, και με τη Βάσω Παπανδρέου να απέχει από την πολιτική, εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα και πρόσωπα που τους ενώνουν, όπως η κυρία Ζωρζέτα Λάλη».

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλούσε την κα Λάλη «σιδηρά κυρία» και περιέγραφε το ρόλο της ως εξής: «Η Ζωρζέτα Λάλη έχει πολύ ισχυρό ρόλο στην ομάδα που ελέγχει το κυβερνητικό έργο, κάνει ξαφνικές επισκέψεις στα υπουργεία και έχει τον έλεγχο για την πρόοδο της χώρας, λειτουργώντας ως υπαρχηγός του Ράιχενμπαχ, όταν εκείνος λείπει».

Η ίδια πάντως δήλωνε ότι η «ομάδα δράσης» της οποίας προΐστατο ήταν απλώς ένας μεσίτης ανάμεσα στην Ελλάδα και τα κράτη μέλη. Ωστόσο το ρεπορτάζ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γερμανός αξιωματούχος της εμπιστεύτηκε τη θέση της επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα, για να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την εκμετάλλευση του ελληνικού real estate, τομέα στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυρία Λάλη. Ακριβώς λόγω της προϋπηρεσίας της στην «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Ολα αυτά μπορεί βεβαίως να θεωρούνται «περασμένα ξεχασμένα» αλλά κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ξεχνούν. Κυρίως όμως προβληματίζονται από το γεγονός ότι ουσιαστικά μια συνταξιούχος τεχνοκράτης της Κομισιόν έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» των ευρωπαϊκών υποθέσεων, στο think tank της «Προοδευτικής Συμμαχίας», από το οποίο απουσιάζουν αριστεροί θεωρητικοί ευρωπαϊστές της «σχολής Αλτιέρο Σπινέλι» ή εκπρόσωποι κινημάτων.

Θυμίζουν ακόμα ότι όταν παρουσιάστηκε η «δεξαμενή σκέψης» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι προηγούμενες αυτές δραστηριότητες της κας Λάλη είχαν παραλειφθεί. Αναφερόταν ως «ειδικός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, που σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σε τομείς όπως η κοινωνική και εργασιακή πολιτική της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία νομικών και φυσικών πρόσωπων, διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις και κατέλαβε διευθυντικές θέσεις στις Θαλασσιές Μεταφορές, στην Βιομηχανία,στην Καινοτομία , στο πρόγραμμα Galileo και στην Ενέργεια».

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Αυγή γινόταν πάντως εισαγωγικά αναφορά στο «βαρύ της βιογραφικό» και στο γεγονός ότι «έζησε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις παθογένειες αλλά και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης».

Διαβάστε ακόμα

Πρόταση Κομισιόν για διαφορετικά επίπεδα δημόσιου χρέους για κάθε χώρα

«Τα ρομπότ μας είναι φθηνότερα από Κινέζους εργάτες, φέρτε πίσω τα εργοστάσια» λέει Γερμανίδα οικονομολόγος

Χρονιά «make or brake» για την Ευρώπη το 2022: Τα 7 μέτωπα που θα γεννήσουν κρίσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago