Κόσμος

Αναβλήθηκε για αύριο η παύση πυρός στη Γάζα και η απελευθέρωση ομήρων – Εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις.

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται, ενώ η παύση πυρός και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Σύμφωνα με τη Χαμάς και ισραηλινά ΜΜΕ, η απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων αναμενόταν το μεσημέρι, αφού θα είχε τεθεί σε ισχύ η παύση πυρός στις 10:00. Μάλιστα η  κυβέρνηση Νετανιάχου είχε προσκαλέσει χθες βράδυ (Τετάρτη) δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ισραηλινού συμβούλου εθνικής ασφαλείας και Αμερικανών αξιωματούχων, η απελευθέρωση των ομήρων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η παύση πυρός αναβλήθηκε λόγω συνομιλιών «της τελευταίας στιγμής» σχετικά με τα «ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι «το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, μέσα στις επόμενες ώρες» την ώρα έναρξης της παύσης πυρός στη Γάζα. στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίν μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι.

Το δημόσιο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο, πως υπήρξε καθυστέρηση 24 ωρών στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και από το Κατάρ που μεσολάβησε γι’ αυτή. Ο αξιωματούχος είπε πως αισιοδοξούν ότι η συμφωνία θα εφαρμοσθεί μόλις υπογραφεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς» ανέφερε ο ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάτσι Χανεγκμπί σε δήλωσή του που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι «η έναρξη της απελευθέρωσης θα γίνει με βάση την αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι πριν από την Παρασκευή».

«Κανείς δεν είπε ότι θα γίνει αύριο απελευθέρωση εκτός από τα μέσα ενημέρωσης. Χρειάστηκε να κάνουμε σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή λόγω της αβεβαιότητας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογένειες των ομήρων» δήλωσε πηγή στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Kan. Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμιά αναφορά σε ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε αργά χθες, Τετάρτη. Η δήλωση του Χανεγκμπί δόθηκε στη δημοσιότητα περίπου μία ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων επιμελητειακών λεπτομερειών για την απελευθέρωση. «Αυτό προχωρεί και ελπίζουμε πως η εφαρμογή θα αρχίσει το πρωί της Παρασκευής», δήλωσε η Γουάτσον.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago