Υπουργοί διαψεύδουν υπουργούς για εστίαση και πρόστιμα στους εξηντάρηδες

Μία ημέρα μετά το άνοιγμα των σχολείων και την εικόνα κακής οργάνωσης στο θέμα των self test, η κυβέρνηση εμφάνισε και πάλι εικόνα έλλειψης συντονισμού αυτή τη φορά για το θέμα της χαλάρωσης ή όχι των μέτρων που είχαν ληφθεί στην εστίαση αλλά και για το πρόστιμο των εκατό ευρώ σε όσους πολίτες άνω των εξήντα ετών δεν εμβολιαστούν.

Στο θέμα της εστίασης κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν αρχικά ότι επρόκειτο να επανεξεταστεί το θέμα με την απαγόρευση της μουσικής και του ωραρίου λέιτουργίας των επιχειρήσεων, με πιο χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ ο οποίος υποστήριξε ότι κάποια μέτρα δεν έχουν απόδοση με δεδομένη την πορεία της πανδημίας: «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα. Σας λέω μία κατεύθυνση που προφανώς θα διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Λίγο αργότερα κι ενω είχε μεσολαβήσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρενέβη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας: «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την οποιαδήποτε χαλάρωση. Υπάρχει αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής. Σταθμίζουμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Η εφαρμογή των μέτρων δούλεψε καλά. Ο κόσμος πειθάρχησε και παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας. Η Κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να ακούσει τις εισηγήσεις των Ειδικών.

Θα σταθμίσουμε και την πορεία της πανδημίας και την πίεση που έχει το Σύστημα Υγείας. Είναι πρόωρο, αυτή τη στιγμή, να μιλήσουμε για χαλάρωση και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα. Δεν αποκλείω σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα. Αυτό θέλει μία συζήτηση. Θα δούμε και τις απόψεις της Επιτροπής. Το πλαίσιο είναι σταθερό. Είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η λειτουργία του κοινωνικού και οικονομικού βίου ».

Η κυβέρνηση αν και θα επιθυμούσε την χαλάρωση των μέτρων καθώς δέχεται πιέσεις και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων εστίασης αποφάσισε τελικά , σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι τα μέτρα για το ωράριο, για καθήμενους μόνο σε διασκέδαση και για απαγόρευση μουσικής θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε αυτή την απόφαση την οδήγησε η έξαρση των κρουσμάτων μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά και η πορεία των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας οι οποίοι δεν φαίνεται να κάμπτονται παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Ομικρον. Είναι ευνόητο πως οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έδινε σήμα χαλάρωσης και θα αποτελούσε πλήγμα στην εικόνα της.

Τυπικά οι αποφάσεις για το θέμα των μέτρων στην εστίαση θα ληφθούν από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων η οποία αναμένεται να συνεδριάσει αύριο.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των εξήντα ετών

Το ίδιο σκηνικό ασυνεννοησίας και αλληλοδιαψεύσεων μετάξυ υπουργών υπήρξε και για το θέμα των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των εξήντα ετών καθώς στις 16 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για να κάνουν το εμβόλιο ή να τους καταλογιστεί το πρώτο πρόστιμο από την ΑΑΔΕ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το πρόστιμο υπό την προϋπόθεση οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν , προσθέτοντας «ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο», παραπέμποντας στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων.

Όπως στο θέμα της εστίασης έτσι και σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,διέψευσε τον προκάτοχό του λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή του προστίμου.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 25.000 κρούσματα στα σχολεία – Βρέθηκαν επιπλέον 9.688 θετικά self test

Το εκλογικό παράθυρο του Μαρτίου και το άγχος της (μη) αυτοδυναμίας

Ακρίβεια: Ερχονται αυξήσεις 5% έως 20% στα ράφια των σούπερ μάρκετ , ενώ οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago