Πολιτική

Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επιταχύνονται, όπως ανέφερε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Το κίνημα έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη, από το γραφείο του, σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση», αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον «πιστεύω».

Τι προβλέπει το σχέδιο

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις και θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του και ο ή η σύντροφός του, ακόμη και αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους στρατιωτικούς αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στο Ισραήλ, συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου». «Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες είναι ιερό και ύψιστο καθήκον και έχω δεσμευτεί σ’ αυτό» ανέφερε ο Νετανιάχου μέσω Twitter. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε και πάλι ότι συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες των ομήρων. Πρόσθεσε τέλος ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις μάχες «προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα».

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago