Κόσμος

Αλλαγή φρουράς στην Αργεντινή – Εν μέσω τριψήφιου προϋπολογισμού στρέφεται στον ακραίο φιλελευθερισμό

Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος υποσχέθηκε προεκλογικά να εφαρμόσει «θεραπεία σοκ» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της τρίτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων καταλαμβάνει ποσοστό 55,6% έναντι 44,3% του αντιπάλου του, του κεντρώου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης, Σέρχιο Μάσα, μιλώντας υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες. Ο Μάσα είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.

Στην επινίκια ομιλία του ο Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε πως «σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής» και «η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», κάνοντας λόγο το «τέλος του μοντέλου της κάστας» το οποίο «έκανε φτωχούς» τους πολίτες της Αργεντινής, και της υιοθέτησης «του μοντέλου της ελευθερίας» προκειμένου «να γίνουμε ξανά παγκόσμια δύναμη».

Ο Μιλέι, πρότεινε την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας, καθώς και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τις οποίες διαμήνυσε ότι θα περάσει από «αλυσοπρίονο». Προσέλκυσε, ωστόσο, στρώματα του πληθυσμού που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό (πλησιάζει το 150%), την συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισεκ. δολάρια).  Το γεγονός πάντως ότι, μετά τον πρώτο γύρο, εξασφάλισε την υποστήριξη και μερίδας της λεγόμενης «κλασικής» δεξιάς, εικάζεται ότι μπορεί να μετριάσει κάπως το πολιτικό του πρόγραμμα.

Η νίκη του Μιλέι αναμένεται ότι θα αλλάξει και την εξωτερική πολιτική της Αργεντινής, καθώς δηλώνει ότι δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», εννοώντας την Βραζιλία και την Κίνα και επιδιώκοντας  στενότερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago