Πολιτική

Ποιους ρίχνει στη μάχη ο Ανδρουλάκης-Στάση αναμονής από τους εκσυγχρονιστές

Η αξιοποίηση  της δυναμικής, που τον έφερε «στον αφρό» και προκάλεσε την μεγάλη συμμετοχή και κινητοποίηση του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές, συνιστά την κεντρική προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και του επιτελείου του, πριν τον προλάβουν πολιτικές εξελίξεις ή απρόοπτες καταστάσεις. Παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί την συνολική οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στα ψηφοδέλτια με σταυρό

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν φαίνεται να βάζει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα, που έχει ανακύψει από την «κινητικότητα» μιας ομάδας παλιών στελεχών, γα οποία προέρχονται από την άλλοτε κραταιά εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που προσέγγισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αλλά πήραν πλέον αποστάσεις ασκώντας του έντονη κριτική (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης κ.α). Στο χώρο αυτό δραστηριοποιούνται πάντως και άλλες προσωπικότητες, που έχουν αναγορεύσει σε κεντρική επιλογή τους τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», όπως ο Αρίστος Δοξιάδης, η Βάσω Κιντή κ.α.

Σε ότι αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, φαίνεται για την ώρα να κινείται προσεχτικά και να στηρίζει την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Το άλλο ηχηρό όνομα της παράταξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος (τ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τ. Υπουργός, τ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Σαμαρά κ.α), έχει εκφράσει την στήριξή του προς την ηγεσία Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να εμπλέκεται περαιτέρω. Πάντως συνεχίζει να ασκεί προσεχτική κριτική σε κρίσιμα ζητήματα στη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ διατηρεί ενεργό τον Όμιλο «Κύκλος Ιδεών».  

Η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί μεν προσεχτικά όλη αυτή την κινητικότητα, διαμηνύει ότι σέβεται όλα αυτά τα πρόσωπα και τις απόψεις τους,  ότι μπορεί να συζητάει μαζί τους, ωστόσο όπως έγραψε και πρόσφατα το politicus.gr, δεν φαίνεται ότι αυτά τα στελέχη θα αξιοποιηθούν άμεσα σε ρόλους και θέσεις πρώτης γραμμής, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ως προτεραιότητα την ανανέωση και την προώθηση προσώπων ανεξαρτήτως εσωκομματικής προέλευσης, που είναι νέα και έχουν επιστημονική/ επαγγελματική διαδρομή.

Όπως μάλιστα έχει γράψει το politicus.gr, το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, από την στιγμή που θα υπάρξει πλήρης προσέγγιση και επανένταξη αυτών των προσώπων στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, βλέπει πολύ θετικά την ένταξη τέτοιων προσώπων στα ψηφοδέλτια του κόμματος όπου θα πρέπει να δώσουν τη μάχη του σταυρού, επειδή ακριβώς υπάρχει η εκτίμηση πως μπορούν να προσφέρουν στο κόμμα εκλογικά, προσελκύοντας κόσμο.    

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες της Χαριλάου Τρικούπη, αυτό το διάστημα επικεντρώνονται στην αξιοποίηση και οργανωτική διάταξη των 270.000 πολιτών, που προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονται εξορμήσεις και περιοδείες ανά την Ελλάδα, οργανωτική δουλειά και διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία.

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, όιτι πιθανότατα το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά και ο κ. Ανδρουλάκης ήδη τρέχει τους πρώτους σχεδιασμούς του για τα πρόσωπα, που θα αποτελέσουν την «ομάδα πρώτης γραμμής». Για την ώρα τουλάχιστον, τηρείται σιγή ασυρμάτου για το πρόσωπο-κλειδί, που θα αναλάβει τα χρέη του Εκπροσώπου Τύπου, θα αποτελεί δηλαδή την καθημερινή «εικόνα και φωνή» του κόμματος.

Πρόσωπα και ρόλοι

Κρίσιμους ρόλους για την ανασυγκρότηση του κόμματος φαίνεται ότι θα αναλάβουν οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης.  

Επιδίωξη του κ. Ανδρουλάκη είναι μεγάλες τομές και επικράτηση στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Φαίνεται δε ότι επιλογή του γι΄αυτό τον κρίσιμο τομέα θα είναι ο Γιώργος Καραμανώλης, από τους πρωτεργάτες της «Διαύγειας» και του open.gov. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με σημαντική διαδρομή και βιογραφικό  στον τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών με διεθνή παρουσία σε δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, δημόσιας διακυβέρνησης και καινοτομίας.

Σε ότι αφορά τον κρίσιμο τομέα της Υγείας και το ΕΣΥ, φαίνεται ότι δίπλα σε άλλους ρόλο σημαντικό θα έχει και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής πνευμονολόγος στον Ευαγγελισμό και ένας από τους γιατρούς, που δίνουν καθημερινά τα δύο χρόνια της πανδημίας την μάχη της πρώτης γραμμής για την περίθαλψη και σωτηρία ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα:

Η ακρίβεια καλπάζει και οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές (politicus.gr)

Κώστας Μελάς: Η μείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται (politicus.gr)

Υπουργοί διαψεύδουν υπουργούς (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago