Categories: Κόσμος

Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την Washington Post ότι επίκειται συμφωνία για τους ομήρους

Σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα μια «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, συντάχθηκε στο Κατάρ, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει πάντως το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι δεν  έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, στο εξασέλιδο έγγραφο αναφέρονται λεπτομερώς οι δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Στο σχέδιο προβλέπεται εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα για την επαλήθευση τήρησης της συμφωνίας παύσης πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Στο σχέδιο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 50 από τους περίπου 240 ομήρους θα απελευθερώνονται κατά ομάδες, κάθε 24 ώρες. Η παύση των εχθροπραξιών έχει ως στόχο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα, να μπουν από την Ράφα της Αιγύπτου στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η Washington Post αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο. Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής πάντως, το Τελ Αβίβ ζητούσε από τη Χαμάς την απελευθέρωση ενός «μεγάλου» αριθμού ομήρων και όχι μια «χειριστική απελευθέρωση». Την άποψη αυτή έθεσε ως όρο για μια συμφωνία παύσης του πυρός και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, προσθέτοντας ότι η παύση θα είναι περιορισμένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε συνέντευξη Τύπου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές», όπως είπε, περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους. Παραλλήλως διαβεβαίωνε τους ισραηλινούς ότι θα ενημερωθούν, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Το Σάββατο, έφτασε όμως στην Ιερουσαλήμ και η πορεία συγγενών των ομήρων, περίπου 20.000 άτομα μαζί με τους υποστηρικτές τους. Απευθυνόμενος προς αυτούς, ο Νετανιάχου είπε ότι προσκάλεσε αντιπροσωπεία τους σε συνομιλίες με το υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες. Δεσμεύτηκε επίσης, για άλλη μία φορά, ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς», αψηφώντας, όπως είπε, τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς ανακοίνωνε ότι λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με ορισμένα μέλη της που «φρουρούσαν ισραηλινούς αιχμαλώτους». Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο θέμα των ομήρων αναφέρθηκε και ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή. Από το Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη για την ασφάλεια “Διάλογος της Μανάμα” (IISS Manama Dialogue) ο Μπρετ ΜακΓκερκ ανέφερε ότι η απελευθέρωση ομήρων θα οδηγήσει σε αύξηση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε σημαντική παύση στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Κάλεσμα στη Χαμάς να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που κρατά ομήρους με αντάλλαγμα την αντίστοιχη απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές απηύθυνε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ίδια διάσκεψη, την Παρασκευή, και ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago