Κόσμος

Δήλωση «βόμβα» Μπάιντεν: Γάζα και Δυτική Όχθη πρέπει να επανενωθούν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών» σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος  και προσθέτει: «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».

Με το άρθρο του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απαντά στο ερώτημα ποιο θέλει η Ουάσιγκτον να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τη «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Την άποψη ότι μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα, όταν τελειώσει ο πόλεμος, υποστήριξε και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας “Διάλογος της Μανάμα” που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να έχει τον έλεγχο της Γάζας» και πρόσθεσε ότι «μόνον ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό: η Παλαιστινιακή Αρχή».

Στην ίδια διάσκεψη, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχαγιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χαρακτήρισε ανησυχητικές τις δηλώσεις του Νετανιάχου για μακροπρόθεσμη παρουσία των Ισραηλινών στη Γάζα. «Ακούμε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και κυρίως από τον πρόεδρο του Ισραήλ, για έναν σχετικά μακροπρόθεσμο δεσμό του Ισραήλ με τη Γάζα. Αυτές οι δηλώσεις είναι ανησυχητικές» είπε ο Ανουάρ Γκαργκάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το μάθημα που παίρνει η πλειονότητα των ανθρώπων από την κρίση στη Γάζα είναι η ανάγκη επιστροφής στη λύση των δύο κρατών».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago