Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στον Φεβρουάριο, συνοδεύεται κι από μία ανομολόγητη πολιτική επιδίωξη. Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στις κυβερνητικές κουίντες, εάν όντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, εκτιμήσεις και προσδοκίες των επιστημόνων για μετατροπή του κορωνοϊού από μία φονική πανδημία σε μία ενδημική νόσο, το αργότερο μέσα στο επόμενο δίμηνο, τότε ανοίγει εκλογικό παράθυρο τον Μάρτιο.
Είναι ενδεικτικό του πώς εξελίσσονται τα πράγματα και τι είδους αναζητήσεις κάνουν στην κυβέρνηση, το γεγονός ότι ενώ η εκλογολογία προερχόταν μέχρι τώρα κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί και από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, με πολλά γαλάζια στελέχη επίσης να αποφεύγουν να διαψεύσουν κατηγορηματικά τη σχετική συζήτηση και να μην επαναλαμβάνουν στερεότυπα τη δέσμευση για εκλογές το 2023.
Τι το θέλει η κυβέρνηση το εκλογικό παράθυρο και πόσο είναι διατεθειμένη να το χρησιμοποιήσει όμως;
Αποφάσεις και τελικοί σχεδιασμοί δεν έχουν ληφθεί ούτε έχουν γίνει. Προφανώς είναι ακόμα νωρίς, όπως λένε οι πιο ψύχραιμοι. Όμως τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και αποφάσεις θα ληφθούν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στις αρχές του Μαρτίου. Με βάση τις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου και αφού έχουν αποτυπωθεί ορισμένα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθμίσει την κατάσταση και θα κληθεί να χαράξει τη στρατηγική του και να κάνει τις επιλογές του. Τότε θα δει εάν είναι επαρκής κίνηση ένας ανασχηματισμός, όπως τον έχει σκεφτεί εδώ και ένα μήνα περίπου, ή θα χρειαστεί να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες για να προλάβει αρνητικές εξελίξεις για το κόμμα του.
Θα περιμένει κατ’ αρχάς να δει πώς θα βγει πολιτικά η κυβέρνηση από το πανδημικό τσουνάμι στο οποίο βρίσκεται τώρα η χώρα και τι φθορά μπορεί να έχει από αυτό.
Επίσης θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί το κύμα ακρίβειας και πώς αυτό θα καταγραφεί στα γκάλοπ. Και βεβαίως θα δει αφενός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και συσπειρώνει την εκλογική του βάση με το αίτημα για πρόωρες εκλογές και τη μετωπική αντιπολιτευτική τακτική, που έχει υιοθετήσει και αφετέρου εάν η δυναμική που έχει αναπτύξει το Κίνημα Αλλαγής με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα έχει συνέχεια και θα προκαλεί φθορά στο κυβερνών κόμμα.
Όλα αυτά τα δεδομένα έχουν σημασία προφανώς για να διαπιστώσει εάν είναι και υπό ποιες συνθήκες εφικτή η αυτοδυναμία, εάν θα επαρκούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις (η πρώτη για να «καεί» η απλή αναλογική), ή θα προκύψει μπλέξιμο, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε τρίτες κάλπες, είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Πάντως τα ανησυχητικά γκάλοπ που φτάνουν στο Μαξίμου, έχουν σημάνει συναγερμό στο επιτελείο του Μαξίμου. Και για πρώτη φορά δεν υπάρχουν βεβαιότητες, όπως αυτές με τις οποίες πορεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Ο Παυλάκης αποδομεί Παπαευαγγέλου και κυβέρνηση για το «τέλος της πανδημίας»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…