Κόσμος

«Καταστροφική» η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας, σύμφωνα με τους γιατρούς χωρίς σύνορα

Ολοένα και πιο δραματική γίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου δυο νεογνά, γεννημένα πρόωρα, πέθαναν χθες, Σάββατο, σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Σήμερα, 37η ημέρα του πολέμου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει γίνει στόχος «επανειλημμένων επιθέσεων».

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Ας Σίφα, το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.

Αναφερόμενος στα δυο νεογνά που «πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», ο Δρ. Μοχάμεντ Ουμπάιντ, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X (το πρώην Twitter), έγραψε ότι στο  τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, «ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται 20 μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Κουντς», στην πόλη της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει 14.000 εκτοπισμένοι. «Το νοσοκομείο είναι αποκλεισμένο για έκτη συνεχόμενη ημέρα εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών», που βάζουν στο στόχαστρο «απευθείας» τη δομή υγείας, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, για να εξαπολύει επιθέσεις ή να κρύβει υπόγειες σήραγγες, κάτι που διαψεύδει η παλαιστινιακή οργάνωση. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει. Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «η ευθύνη για κάθε κακό που παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία κατ’ αυτόν τους χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago