Κόσμος

Μοριακά vs σελφ τεστ: Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι τα τεστ αντιγόνου δεν ανιχνεύουν έγκαιρα την Omicron

Άλλο θέμα που διχάζει και την επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, είναι η ανάγκη για τη διενέργεια εκτεταμένων μοριακών τεστ. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονο να προχωρήσει στη δωρεάν συνταγογράφηση των pcr τεστ, εμμένοντας περισσότερο στην αξιοποίηση όχι μόνο των ράπιντ, αλλά και των σελφ τεστ, που γίνονται στο σπίτι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να γίνονται κάθε μέρα μόνο μερικές χιλιάδες μοριακά τεστ, σε σύνολο εκατοντάδων χιλιάδων ελέγχων.

Ωστόσο μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν έντονα την αξιοπιστία ειδικά των σελφ, αλλά και των ράπιντ τεστ, στον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον.

Μελέτη υπό δημοσίευση στο BMJ Yale, αναδεικνύει την αξία των pcr στο κύμα της omicron, αφού συμπεραίνει ότι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη τα αντιγονικά (rapid και self) δεν ανιχνεύουν έγκαιρα την μόλυνση!

Με δεδομένο ότι τα σχολεία άνοιξαν αποκλειστικά με σελφ (και ράπιντ ως ένα βαθμό), η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι πως η διασπορά της όμικρον θα είναι πλέον ακόμα μεγαλύτερη. Το στοιχείο αυτό πάντως ενισχύει την αίσθηση και την εκτίμηση, που διατυπώνουν και κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ανοσία της αγέλης, δια της φυσικής οδού (με νόσηση) και απλώς δεν το ομολογεί.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε σε εργασιακούς χώρους στη Νέα Υόρκη (μερικά άτομα εργάζονταν σε θέατρα του Μπρόντγουεϊ). Οι συμμετέχοντες έλαβαν τόσο το τεστ αντιγόνου όσο και την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης ή PCR, για την οποία οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές παρατάσσονται για ώρες για να λάβουν επειδή πιστεύεται ότι είναι πιο αξιόπιστη. Τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 μέσω PCR υποβλήθηκαν σε κατ’ οίκον τεστ (σελφ τεστ δηλαδή) την ίδια μέρα και την επόμενη μέρα και όλα τα τεστ στο σπίτι έδωσαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα του ιού ήταν αρκετά υψηλά ώστε τα μολυσμένα άτομα θα μπορούσαν να μολύνουν κάποιον άλλο.

«Η απόδοση των διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 πρέπει να συνεχίσει να επαναξιολογείται με νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία», αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο medRxiv.

Αμερικανικά δημοσιεύματα μάλιστα επικρίνουν τον πρόεδρο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου έσπευσε να προμηθευτεί 500 εκατομμύρια σελφ τεστ για τους πολίτες, καθώς αυτή η μέθοδος θεωρείται, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριας αποτελεσματικότητας στην πραγματικότητα, αν όχι εντελώς παραπλανητική τελικά, για την εικόνα και τους κινδύνους της πανδημίας.

Σημειωτέον ότι ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι τα δεδομένα που δείχνουν ότι η Omicron παράγει πιο ήπια συμπτώματα —«σνιφλ» είναι η λέξη που χρησιμοποιείται συχνά — μπορεί να κάνει τους Αμερικανούς να υποτιμήσουν πόση ζημιά μπορεί να κάνει η παραλλαγή.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – Αμερικανική μελέτη: Η λοίμωξη Covid 19 σε εμβολιασμένους γεννά «σούπερ» ανοσία

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων
Θλιβερές επιδόσεις: Τρίτη σε κρούσματα Covid στην Ε.Ε.και έκτη σε θανάτους η Ελλάδα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago