Πολιτική

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Η επαναλειτουργία των σχολείων πυροδότησε και την πολιτική κόντρα σήμερα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει ότι το άνοιγμα των σχολείων εγκυμονεί κινδύνους και να μιλά για ρίσκο και την κυβέρνηση από την πλευρά της, να είναι ικανοποιημένη από την εικόνα των σχολείων μετά το πρώτο κουδούνι του 2022.

Μαίνεται λοιπόν, η πολιτική αντιπαράθεση για το άνοιγμα των σχολείων με την κυβέρνηση, παρότι δεν αποκλείει αρρυθμίες στη λειτουργία τους, να δείχνει ικανοποιημένη από την εικόνα που εμφανίζουν την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους.

«Η κυβέρνηση εποπτεύει στενότατα τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και θα κάνει το μέγιστο δυνατό, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τις οικογένειές τους, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες. Άλλωστε κάθε εργασιακή δραστηριότητα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς, παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας της πανδημίας και της προσωρινής απουσίας μεγάλου αριθμού εργαζόμενων» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εδώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα σχολεία από σήμερα. Για αυτό και έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση – πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από σήμερα προχώρησαν 850 προσλήψεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

Νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων, κατηγορώντας την ότι «τα ανοίγει όπως ακριβώς έκλεισαν». «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ένα πράγμα: Ότι μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τη μετάλλαξη “Ο” να σαρώνει και τις ημερήσιες εισαγωγές περιστατικών Covid στα νοσοκομεία να έχουν εκτοξευθεί σε δέκα μέρες από 340 σε 632, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν».

Όπως τονίζει, αντίθετα, «σε όλη την Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν με ειδικά πρωτόκολλα και στις περισσότερες χώρες στο ένα ή δύο κρούσματα το τμήμα θα κλείνει για λίγες μέρες και οι μαθητές θα υποβάλλονται σε δωρεάν συνταγογραφημένα μοριακά τεστ, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας». «Αυτά στην Ευρώπη, όμως. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση αγνοεί και τη ζοφερή πραγματικότητα και την αγωνία και τους φόβους των γονιών», προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αρνήθηκε να αραιώσει τα τμήματα και συνεχίζει συγχωνεύσεις. Αρνήθηκε τη συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test, πριμοδοτώντας το πλιάτσικο των διαγνωστικών κέντρων με το γελοίο πλαφόν των 47 ευρώ. Αρνήθηκε να αλλάξει το εγκληματικό πρωτόκολλο 50+1, που το μόνο που διασφαλίζει είναι ακραία διασπορά όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στα σπίτια και σε όλη την κοινότητα. Αρνήθηκε ακόμα και την πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών που θα βρεθούν θετικοί, στέλνοντάς τους επί της ουσίας για να διασπείρουν τον ιό στους χώρους εργασίας τους».

Κατόπιν αυτών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αρνήθηκε μία προς μία όλες τις προτάσεις και των επιστημόνων, του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της αντιπολίτευσης και αρκέστηκε στο νέο φιάσκο με τα self test, για τα οποία χιλιάδες οικογένειες στήνονται από το πρωί στις ουρές έξω από τα σχολεία εξαιτίας των ελλείψεων και της ανύπαρκτης προετοιμασίας».

Μητσοτάκης: Προάγγελος ανοιχτής κοινωνίας τα ανοιχτά σχολεία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των εορτών, σημειώνει ότι «τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας».

Ο κ. Μητσοτάκης εύχεται «καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα έχουν οργανωθεί και διατεθεί 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες.

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη “Ο”. Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα» προσθέτει ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα». Όμως -προσθέτει- «θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας».

«Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας» καταλήγει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στα σχολεία με ρίσκο, ανησυχία και στη σκιά του χάους με τα self test – Θετικοί 14.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μπουρλά: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει για μια δεκαετία

Θλιβερές επιδόσεις: Τρίτη σε κρούσματα Covid στην Ε.Ε.και έκτη σε θανάτους η Ελλάδα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago