Κόσμος

Διευκρινίσεις από το Ισραήλ για τις δηλώσεις Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Τρίτη, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον» δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά πάντως το πώς θα οργανωθεί αυτή η «ευθύνη», ο Ντέρμερ παραδέχθηκε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, υποστηρίζοντας, ωστόσο, «πως δεν θα πρόκειται για κατοχή».

Οι δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγιναν, αφότου η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ. «Εν γένει δεν υποστηρίζουμε μια νέα κατοχή της Γάζας και ούτε το Ισραήλ την υποστηρίζει» είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ.

«Ποιός θα διοικεί τη Γάζα; Αν είναι μια παλαιστινιακή δύναμη η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα για την ευημερία των κατοίκων της και χωρίς να θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε» σημείωσε ο  Ντέρμερ.

«Έχουμε ενεργές συνομιλίες με τους ισραηλινούς ομολόγους μας σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι η Λωρίδα της Γάζας μετά τη σύγκρουση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν διατηρεί τη θέση του, σύμφωνα με την οποία μια νέα κατοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν υφίσταται καμιά αμφιβολία: η Χαμάς δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κάνου, αντέδρασε επίσης, τονίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις Κίρμπι για το μέλλον της Γάζας  μετά τη Χαμάς «ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας». «Ο λαός μας συμβιώνει με την αντίσταση και αυτός και μόνο θα αποφασίσει για το μέλλον του» πρόσθεσε.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago